Hlavní obsah

Basketbalistky USK v Evropské lize přehrály Tarbes o dvacet bodů

Basketbalistky USK Praha porazily v Evropské lize doma druhý tým francouzské ligy Tarbes 78:58 a připsaly si čtvrtou výhru ze sedmi zápasů. Vítězstvím se udržely v horní části tabulky skupiny C právě před Tarbes, kterému oplatily těsnou porážku z prvního vzájemného duelu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Lindsay Whalenová z USK (vpravo) v utkání proti Barbes

Článek

Oba týmy měly před utkáním po třech výhrách, a tak právě dnešní zápas byl pro vývoj skupiny velmi důležitý. To si hráčky na obou stranách dobře uvědomovaly a zřejmě i proto byla první čtvrtina především ze strany USK hodně nervózní a plná chyb. Vysokoškolačky často neproměnily ani vyložené šance a po první části vedly jen o bod.

"Do utkání jsme šli s několika zdravotními problémy, což bylo vidět třeba na DeLishe, která dnes nebyla ve své kůži, protože má za sebou operaci zubů. Navíc jsme věděli, že musíme vyhrát, což se podepsalo pod nervózní začátek," zhodnotil zápas trenér Lubor Blažek.

Ve druhé čtvrtině však předvedly parádní nástup a především zásluhou Američanek DeLishy Miltonové-Jonesové a Lindsey Whalenové šňůrou 15:0 soupeřkám odskočily. Výsledkem bylo poločasové vedení o jedenáct bodů. "Ta tříminutovka a odskočení bylo rozhodující. Ale kdybychom neselhávali při střelbě, tak by to bylo ještě více. Jen za první půli jsme měli 45 střel, ale špatnou úspěšnost," litoval Blažek.

Elhotové se dařilo zejména ve druhé půli

Pražanky náskok navyšovaly až na 18 bodů, přestože se dostaly do problémů s fauly a Miltonová-Jonesová s Vítečkovou velkou část druhé půle proseděly na lavičce se čtyřmi fauly. Skvěle je ale zastoupila Kateřina Elhotová, která dala 12 ze svých 18 bodů v druhém poločase.

Vedení USK bylo do koncovky dostačující a nic na tom nezměnil ani závěrečný pokus Tarbes o nátlakovou obranu po celém hřišti.

"Rozhodující byl útočný doskok a úspěšnost trojek," vybral Blažek klíčové momenty. Zatímco jeho svěřenkyně trefily 9 z 18 trojkových pokusů, soupeřky pouze jednu ze šesti střel. Rozdíl v útočných doskocích pak byl 20:9. "Sice jsme dnes neměly svůj den a trápily jsme se při střelbě, ale ukázaly jsme, že jsme lepší tým," uvedla Eva Vítečková.

Podle trenéra hostů Alaina Jardela šlo o bláznivý zápas. "Hráčky byly hrozně vynervované od samotného začátku a ani na chvilku jsme je nedostali pod kontrolu. Opravdu nevím, co se stalo. Hráli jsme velmi špatně," přiznal Jardel, podle kterého si USK již zajistil postup. "Sice ještě není nic rozhodnuto, ale USK po téhle výhře půjde dál. My musíme bojovat," dodal.

Blažek také přiznal, že teď už by postup jeho týmu neměl utéct. "V tomhle utkání se rozhodovalo o tom, kdo bude mít skoro jistý postup. Proto se muselo vyhrát a jsem rád, že se to povedlo, i když to z naší strany bylo hrozně utrápené vítězství. Skupina je hrozně vyrovnaná a nevyzpytatelná, co dokládá dnešní výhra Kaunasu nad Salamankou. Proto nebudu o jistotě postupu spekulovat," dodal.

Evropská liga basketbalistek - skupina C:
ZVVZ USK Praha - Tarbes 78:58 (16:15, 43:32, 58:42)
Nejvíce bodů: Elhotová 18, Miltonová-Jonesová a Whalenová po 17, Vítečková 12 - Matičová 18, Dubljevičová 16, El Gargatiová 7, Thornová 5. Rozhodčí: Bertrand (Švýc.), Lunde (Nor.), Györffy (Maď.). Fauly: 21:14. Pět chyb: 33. Kulichová (USK). Trestné hody: 16/13 - 28/21. Trojky: 9:1.
Kaunas - Salamanca 80:77 po prodl., Galatasaray Istanbul - Spartak Moskva 85:83 po prodl.
Tabulka:
1. Salamanca752534:46812
2. Spartak Moskva743544:44611
3. USK Praha743525:49811
4. Tarbes734467:51910
5. Galatasaray Istanbul734463:51510
6. Kaunas725457:5449

Reklama

Související témata: