Hlavní obsah

První pravidla basketbalu vydražena za rekordní částku

NEW YORK

Za rekordní sumu se v pátek vydražil vybledlý list papíru, na kterém James Naismith, označovaný za otce basketbalu, před více než sto lety zaznamenal první pravidla tohoto sportu. Dva basketbaloví nadšenci z Kansaské univerzity zaplatili za dokument podepsaný přímo Naismithem více než 4,3 miliónu dolarů (83 miliónů korun), píše agentura Reuters.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvoustránkový strojopis vyjmenovává 13 základních pravidel košíkové a obsahuje také poznámky připsané plnicím perem. Dokument pochází z prosince 1891, kdy Naismith tento sport oficiálně představil veřejnosti.

Očekávaná cena listiny se pohybovala kolem dvou miliónů dolarů. Výsledná částka je dosud nejvyšší sumou, za kterou byl kdy vydražen jakýkoli sportovní artefakt.

Pravidla koupili David a Suzanne Boothovi, kteří tím chtějí obohatit již tak velmi proslulou basketbalovou tradici Kansaské univerzity. Právě zde totiž Naismith působil jako trenér.

I když byl basketbal původně daleko méně dynamickou hrou, u které pravidla neumožňovala pohyb s míčem, získal si brzy velkou oblibu a společně s baseballem a americkým fotbalem patří nyní mezi nejpopulárnější americké sporty.

Reklama