Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka budou v Seville hrát o postup v Eurocupu

PRAHA

Basketbalisté Nymburka si v úterním utkání Evropského poháru ULEB na palubovce Sevilly nesmí dovolit porážku, pokud chtějí dál myslet na postup ze základní skupiny soutěže mezi elitní šestnáctku týmů. Nezdar by Nymburk připravil o naděje. Středočeši do Španělska ale necestují v optimálním rozpoložení po sérii čtyř proher v Jadranské lize.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Basketbalisté Nymburka v Eurocupu.

Článek

"Takové období patří ke každé sezoně, musíme se z těch posledních utkání oklepat a myslet pozitivně. V minulosti se nedá pitvat, ať ty zápasy dopadnou jakkoliv," řekl trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

I v duelu s konkurenční Sevillou, v jejímž dresu se proti svým krajanům bude chtít vytáhnout český rozehrávač Tomáš Satoranský, jsou ale nymburští hráči outsidery. V prvním vzájemném utkání v Pardubicích prohráli o 16 bodů, oba týmy však nyní mají shodnou bilanci dvou výher a dvou porážek.

Když Sevilla zvítězí, bude mít už postup jistý, nahrávaly by jí totiž lepší vzájemné zápasy s Nymburkem, který by už nezachránila ani případná poslední výhra s Rigou. Lepší bilanci se sedminásobnými českými mistry má také zatím vedoucí Hapoel Jeruzalém.

Nečas: Teď je to o psychice

Postupová matematika tak velí Nymburku vyhrát oba poslední zápasy. "Teď je to hodně o psychice. Ale máme natolik zkušené a odolné hráče, že se i s takovými situacemi určitě dokážou vypořádat. Nesmíme teď myslet na nic jiného než na to, abychom i ten těžký zápas v Seville zvládli," nabádal Ginzburg. "I Sevilla bude pod tlakem a nemůže prohrát. Třeba jim to sváže ruce, protože od nich každý čeká postup," přidal se křídelní hráč Nymburka Radek Nečas.

Sevilla v Eurocupu, v němž Nymburk loni došel až mezi nejlepších osm celků druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, překvapivě tápe a před týdnem překvapivě prohrála i na palubovce posledního týmu skupiny G v Rize, ale její kvalita je nezpochybnitelná.

Před týdnem Satoranského tým porazil v lize o dvacet bodů tým Caja Laboral Vitoria, úřadujícího španělského mistra. O víkendu se Satoranský zase radoval z výhry v souboji se svým krajanem Jiřím Welschem, který hraje za Estudiantes. Nymburští se připravují hlavně na agresivní obranu Sevilly, s níž měli problémy už v prvním duelu. "Jejich hra je nesmírně agresivní a nepříjemná. Musíme být chytří a obezřetní, jestli chceme myslet na úspěch," řekl Ginzburg.

Ten bude mít k dispozici znovu jen deset hráčů, pivot Petr Benda zůstává dál na marodce s poraněným kolenem. Bendovi dnes v noci náladu alespoň výrazně zlepšilo narození syna Tobiáše.

Zápas mezi Sevillou a Nymburkem začne ve 20:30.

Reklama