Hlavní obsah

Basketbalistky USK budou v Moskvě bojovat o druhé místo v EL

PRAHA/BRNO

Ve značně rozdílných rolích se představí ve středečních zápasech 8. kola Evropské ligy basketbalistek české celky ZVVZ USK Praha a Frisco Sika Brno. Pražský tým čeká v Moskvě ve skupině C duel o druhé místo s obhájkyněmi prvenství z domácího Spartaku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér basketbalistek USK Lubor Blažek.

Článek

Naopak české mistryně z Brna se v tabulce skupiny D krčí na posledním místě a v domácím prostředí budou bojovat s polským Gorzówem o teprve druhé vítězství v soutěži.

Středeční zápasy budou pro české týmy posledními euroligovými vystoupeními v letošním roce. Nejlepší klubová soutěž kontinentu po vánoční pauze znovu odstartuje v lednu a základní část soutěže uzavřou poslední dva duely.

"Nemáme co ztratit"

Spartak i USK mají shodnou bilanci čtyř výher a tří porážek a vzájemný zápas může napovědět, kdo obsadí konečné druhé místo ve skupině. "My nemáme v Moskvě co ztratit, můžeme tam jenom překvapit. Nervozita by na nás neměla být patrná. Naopak, možná by mohl být nervózní Spartak," řekl na klubovém webu kouč USK Lubor Blažek.

Pražanky musejí počítat s tím, že šampiónky z minulé sezóny na ně budou mít spadeno. Spartak bude za každou cenu chtít vrátit USK prohru z prvního vzájemného utkání na Folimance, kde české vicemistryně vyhrály o jediný bod. Byl to první triumf USK nad ruským velkoklubem v historii.

Spartak má letos daleko k suverenitě z minulých let, už třikrát odešel poražen. Vedle Prahy podlehl také v Kaunasu a naposledy i na palubovce Galatasaraye Istanbul. "Myslím si, že rozhodně nečekali, že budou mít v téhle fázi soutěže už tři prohry," uvedl Blažek. I tak se USK má na pozoru třeba před australskou podkošovou hvězdou ve službách Spartaku Lauren Jacksonovou, která je s průměrem téměř 18 bodů na zápas pátou nejlepší střelkyní soutěže.

Bez zraněné Hejdové 

Brňanky budou v souboji s Gorzówem postrádat zraněnou Hejdovou. "Vyléčila si sice angínu, ale nyní má problémy s okem," uvedl trenér Jan Bobrovský, který se už smířil se ztrátou postupu do play off.

Jeho svěřenkyním zůstala už jen teoretická naděje, v tu ale zkušený kouč už nevěří. "Chtěli bychom vítězstvím potěšit naše skalní fanoušky a také sponzory. Tento zápas bereme jako vklad do budoucna. Ale nebude to v žádném případě snadný zápas," dodal trenér.

Bobrovský si všiml, že Gorzów hraje zcela jinak v domácím prostředí, kde si počíná odvážně, každou akci zakončuje střelecky a s míčem ani se soupeřkami se příliš nemazlí. Na palubovkách protivnic už ale polský celek takový herní projev nemá. První zápas v Polsku prohrály Brňanky rozdílem třinácti bodů 61:74.

"Poslední zápas v italském Schiu chyběla Běloruska Leučanková, která je nejproduktivnější hráčkou Gorzówa. Nebezpečná je také Angličanka Leedhamová s Američankou Greenovou. V prvním zápase hodně přispěla k naší porážce výborná polská pivotka Piekarská," poznamenal Bobrovský.

Reklama

Související témata: