Hlavní obsah

Házenkářky se v play-off o postup na MS utkají s Černou Horou

HERNING

České házenkářky se v play off o postup na mistrovství světa v příštím roce utkají s týmem Černé Hory, který na letošním evropském šampionátu obsadil šesté místo. Dvojzápas se uskuteční na počátku června, český výběr by měl začít doma. Závěrečný turnaj se bude hrát v Brazílii.

Foto: Petr Eret, ČTK

Helena Štěrbová (vpravo) a Maďarka Aniko Kovacsicsová. Ilustrační foto.

Článek

Česko, které se na MS naposledy představilo v roce 2003 v Chorvatsku, bylo při dnešním losu v dánském Herningu jakožto vítěz předkvalifikační skupiny v druhém koši. Muselo tudíž narazit na nasazeného soupeře, který na letošním ME skončil mezi čtvrtým a dvanáctým místem.

Trenér Jan Bašný si na rozlosování nestěžoval. "Los pro nás mohl dopadnout hůře i lépe. Jsou určitě minimálně dva celky, které jsou lepší, ale taká družstva horší," řekl.

O soupeři má poměrně dost informací. "Několikrát jsem je viděl během mistrovství Evropy. Jejich výhodou je, že většina hráček je soustředěna do jediného klubu Budučnost Podgorica. Mají řadu individualit v čele s nejlepší hráčkou světa Popovičovou," popsal Bašný.

Podle kouče by jeho týmu mohla hrát do noty náladovost Černohorek. "Jsou schopné porazit nejlepší týmy světa, ale také prohrát s celkem o třídu horším jako na mistrovství Evropy s Chorvatskem," charakterizoval výběr Černé Hory.

I proto nechce hodnotit, jaká je česká postupová naděje. "S hráčkami jsme si řekli, že je celkem jedno, s kým budeme hrát. Jsme na půli cesty a ta druhá bude prostě těžší, ale stále je naším cílem postup," uvedl trenér české reprezentace.

Světový šampionát uspořádá od 3. do 18. prosince 2011 Brazílie, kde bude startovat 24 zemí. K pořadatelské Brazílii a obhájkyním titulu z Ruska se připojí čtyři asijské celky, čtyři týmy z Afriky a tři z panamerické kvalifikace. Doplní je jedenáctka evropských týmů - medailisté z ME Norsko, Švédsko, Rumunsko a osm týmů z play off.

Los play off MS 2011 (4./5. června a 11./12. června):
Česko - Černá Hora, Nizozemsko - Turecko, Španělsko - Makedonie, Francie - Slovinsko, Chorvatsko - Srbsko, Island - Ukrajina, Německo - Maďarsko, Polsko - Rumunsko/Dánsko (poražený tým z duelu o třetí místo na ME).

Reklama