Hlavní obsah

Norské házenkářky vyhrály počtvrté za sebou mistrovství Evropy

HERNING

Házenkářky Norska se staly počtvrté za sebou a popáté v historii mistryněmi Evropy. Spolupořadatelky šampionátu porazily v dnešním finále v dánském Herningu 25:20 Švédsko a kvalifikovaly se na olympijské hry do Londýna, kde budou obhajovat zlato z Pekingu.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Házenkářky Norska oslavují triumf ve finále ME nad Švédskem.

Článek

Norky, které odehrály skupinovou část turnaje před vlastními fanoušky v Lillehammeru, se na finálovou výhru nadřely. Se Švédkami, které je jako jediné na turnaji už dokázaly porazit, dokonce prohrály poločas 10:11. Po pauze však favoritky zabraly a potvrdily svou dominanci na evropské scéně od roku 2004.

Švédky, pro které byl už postup do semifinále největším úspěchem v historii, si díky zisku stříbra zajistily účast na mistrovství světa. Tam se přímo kvalifikovaly také házenkářky Rumunska, které v souboji o třetí místo porazily 16:15 Dánsko.

ME v házené žen v Herningu (Dánsko):
Finále:
Norsko - Švédsko 25:20 (10:11)
Nejvíce branek: Lökeová a Hammersengová po 5, Herremová 4 - Gulldénová 7/4, Flognmanová, Torstenssonová a Johanssonová po 3.
O 3. místo:
Rumunsko - Dánsko 16:15 (9:7).
Konečné pořadí: 1. Norsko, 2. Švédsko, 3. Rumunsko, 4. Dánsko, 5. Francie, 6. Černá Hora, 7. Rusko, 8. Nizozemsko, 9. Chorvatsko, 10. Maďarsko, 11. Španělsko, 12. Ukrajina, 13. Německo, 14. Srbsko, 15. Island, 16. Slovinsko.

Reklama

Související témata: