Hlavní obsah

Ostuda na závěr: Basketbalistky Brna se rozloučily s Evropou debaklem. Padlo i USK

Basketbalistky Frisco Sika Brno se rozloučily s Evropskou ligou debaklem 49:98 s Valencií a skončily ve skupině D poslední. Španělský lídr tabulky s českou vicemistryní světa Janou Veselou v sestavě nedal domácímu týmu žádnou šanci. Bývalá brněnská hráčka Veselá přispěla k výhře hostů deseti body. Porážkou utrpělo i ZVVZ USK Praha.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Basketbalistky Frisco Sika Brno v Brně proti Valencii propadly. S míčem Jelena Škerovičová z Brna, vlevo Laia Palauová z Valencie.

Článek

"Evropskou ligu jsme začali ostudnou porážkou v italském Schiu a rozloučili jsme se s ní stejně špatným výkonem proti Valencii," posteskl si trenér Brna Jan Bobrovský. Nedokázal pochopit, jak se mohly jeho svěřenkyň po sobotním jednoznačném vítězství nad USK Praha předvést tak odlišný výkon.

"Bylo to, jako kdybychom nikdy nehráli spolu. Jako kdybychom nehráli nikdy basketbal. Těžko se mi o tom mluví. Dnes hráčky zápas odevzdaly. Už začátek 0:10 něco naznačoval. Ale že to bude tak ostudné, jsem si nemyslel," uvedl brněnský kouč.

Mátožně a pomalu hrající Brňanky se dlouho nedokázaly prosadit přes pohyblivou obranu soupeřek. Španělský tým vsadil na jednoduché akce a rychlé protiútoky zakončoval přesnou střelbou. Domácí hráčky měly notně vychýlenou mušku, jejich fanoušci čekali na první koš více než čtyři minuty.

Nad průměr v domácím týmu vyčnívala pouze Švédka Eldebrinková, která se pokoušela svým výkonem strhnout zbývající spoluhráčky. Její snaha však byla marná. Další opory českého mistra včetně Američanky Fordové se proti dynamickým soupeřkám neprosadily.

Hlavní střeleckou tahounkou Valencie byla Američanka Douglasová, kterou domácí basketbalistky nedokázaly ubránit. Douglasová se prosazovala jak z tříbodového území, tak i z podkošového prostoru a zaznamenala celkem 36 bodů.

V poločase Brňanky prohrávaly o 30 bodů. Ve druhé části zápasu rozjeté soupeřky přibrzdily a nakonec alespoň zabránily tomu, aby inkasovaly ostudných sto bodů. Loučení se soutěží, kterou svěřenkyně trenéra Bobrovského před pěti lety vyhrály, ale bylo hodně smutné.

"Hráčky Valencie sice výborně střílely, ale my jsem jim situaci našimi chybami hodně usnadnili. Soupeřky výborně bránily, kromě Eldebrinkové se žádná naše hráčka neprosadila," dodal Bobrovský.

Naopak kouč Valencie Jordi Fernandez zářil spokojeností. "Chtěli jsme vyhrát co největším rozdílem, neboť si chceme vybojovat co nejlepší postavení do zápasů play off. To se nám podařilo. Čekal jsem vyrovnanější souboj. Vyšel nám dokonale vstup do zápasu, měli jsme hru Brna dobře přečtenou. Náskok deseti bodů sebral soupeřkám pohodu. Možná to způsobila skutečnost, že jim už o nic nešlo," uvedl Fernandez.

USK prohrálo v Istanbulu, ve skupině je třetí

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v posledním utkání základní části Evropské ligy podlehly Galatasarayi Istanbul na jeho půdě 69:81. Ve skupině C skončily s bilancí pěti výher a stejným počtem porážek třetí a v prvním kole vyřazovacích bojů narazí na italské Taranto. Úvodní zápas je na programu 1. února.

"Na to, jaké soupeře jsme mohli potkat, třeba Valencii, nebo Jekatěrinburg, to ještě dopadlo dost dobře. Taranto už svoji sílu ukázalo, ale není to nehratelný tým. Půjdeme do toho s odhodláním," řekl ČTK trenér USK Lubor Blažek.

České vicemistryně vyzvou vítěze základní skupiny A, kde Taranto mělo bilanci osmi výher a dvou porážek. USK v celkovém hodnocení šestnácti postupujících týmů skončil na dvanáctém místě, Taranto bylo páté.

Základní část ovládlo se suverénními deseti výhrami Fenerbahce Istanbul s kapitánkou české reprezentace Hanou Horákovou. V play off narazí ve velkém městském derby na Galatasaray, který zachránil dnešní triumf s USK. Jana Veselá s Valencií si zahraje proti Šoproni, Bourges s Ilonou Burgrovou vyzve Košice. Basketbalistky Brna ze skupiny nepostoupily.

Vysokoškolačky si ve vyřazovacích bojích zahrají počtvrté a pokusí se poprvé přejít přes první kolo. Dvakrát vypadly se Spartakem Moskva a loni s Valencií. "Teď v nás, doufám, bude jiný pocit. Pokaždé jsme šli v prvním kole na nějaký velký klub, tentokrát jsme měli trochu štěstí," uvedl Blažek.

Jeho svěřenkyně se nedokázaly dostat z útlumu, který je provází při letošních venkovních zápasech. V Evropské lize na cizí palubovce prohrály už čtvrtý zápas, dříve podlehly v Tarbes, Salamance i na hřišti Spartaku Moskva. Zvítězit dokázaly jen v Kaunasu. V Istanbulu na ně možná dolehl i sobotní ligový debakl v Brně, kde jim odvěký rival uštědřil vysokou prohru o 23 bodů.

Pražanky od začátku zápasu doháněly manko. Největší problémy jim činila především neudržitelná americká mistryně světa Fowlesová, která kralovala pod oběma koši. K 26 bodům přidala i šest doskoků a tři zblokované střely.

USK ve druhém poločase hodně uškodilo, když se vyfaulovaly pivotky Kulichová s Miltonovou-Jonesovou. Navíc se v prvním poločase zranila další vysoká univerzálka Ferančíková a s poraněným kotníkem může být mimo hru několik týdnů. "Zranění Míši (Ferančíkové) na tým trochu dolehlo. Holky pak byly roztěkané a utekl nám konec poločasu, kdy jsme nabraly rozhodující manko," řekl Blažek.

Hostující tým se nemohl spolehnout na tradiční tahounky. Zápas nevyšel hlavně rozehrávačce Whalenové, která dala jediný bod. Podkošová hráčka Miltonová-Jonesová jich zaznamenala jen šest a kanonýrka Vítečková s 20 body zůstala osamocená. Výjimkou byla Šujanová, která předvedla svůj nejlepší euroligový výkon ozdobený dvanácti body. USK se vůbec nepřiblížil výkonu z prvního vzájemného utkání proti Galatasarayi, který na Folimance v listopadu prohrál o 28 bodů.

Dvojice pro play off:
Fenerbahce Istanbul - Galatasaray Istanbul, Valencie (Šp.) - Šoproň (Maď.), Salamanca (Šp.) - Pécs (Maď.), Jekatěrinburg (Rus.) - Rivas Madrid, Taranto (It.) - USK Praha, Krakov (Pol.) - Orenburg (Rus.), Bourges (Fr.) - Košice, Spartak Moskva - Schio (It.).
Utkání Evropské ligy basketbalistek - skupina D:
Frisco Sika Brno - Ros Casares Valencie 49:98 (12:29, 20:50, 28:73)
Nejvíce bodů: Eldebrinková 20, Stehlíková 10, Halvarssonová 8 - Douglasová 35, Fernandesová 20, Veselá a Palauová 10. Rozhodčí: Jones (Wal.), Cici (Alb.), Berler (Švéd.). Trestné hody: 11/10 - 20/16. Fauly: 16:11. Trojky: 3:10. Diváci: 750.
Orenburg - Gorzów 89:37.
Tabulka:
1. Valencie 10 8 2 754:606 18
2. Schio 9 6 3 633:578 15
3. Orenburg 10 5 5 713:666 15
4. Bourges 9 6 3 606:581 15
5. Gorzów 10 2 8 607:736 12
6. Brno 10 2 8 609:755 12
Utkání Evropské ligy basketbalistek - skupina C:
Galatasaray Istanbul - ZVVZ USK Praha 81:69 (23:19, 48:35, 64:48)
Nejvíce bodů: Fowlesová 26, Augustusová 14 - Vítečková 20, Šujanová 12, Elhotová 11. Trestné hody: 15/9 - 10/7. Fauly: 14:17. Trojky: 4:8.
Kaunas - Tarbes 72:71.
Tabulka:
1. Salamanca 9 7 2 702:581 16
2. Spartak Moskva 9 6 3 707:561 15
3. USK Praha 10 5 5 735:724 15
4. Galatasaray Istanbul 10 4 6 694:756 14
5. Kaunas 10 4 6 680:788 14
6. Tarbes 10 3 7 648:756 13

Reklama

Související témata: