Hlavní obsah

České volejbalistky začnou sezónu startem v Evropské lize

BRNO

Tři vrcholy čekají v nadcházející sezóně české volejbalistky: budou jimi Evropská liga, mistrovství Evropy a olympijská kvalifikace. Po loňském patnáctém místě na mistrovství světa povedou reprezentaci nadále trenér Jiří Šiller s asistentem Ondřejem Markem. Spoléhat chtějí hlavně na kádr, který si vedl úspěšně na světovém šampionátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér českých volejbalistek Jiří Šiller.

Článek

"Už jsem s hráčkami hovořil o jejich dalším působení v reprezentaci. Zdravotní problémy má pouze Plchotová, která požádala o vynechání Evropské ligy. Chce se připravit až na mistrovství Evropy," uvedl Šiller.

Evropská liga začne na konci května a vyvrcholí v červenci. České volejbalistky mají ve skupině Bulharsko, Izrael a Maďarsko. Domácí utkání s Maďarskem se odehraje 11. června v Brně, pořadatelem zbývajících dvou duelů budou Svitavy.

"Na prvním soustředění se sejdeme v polovině května. Místo přípravy teprve upřesníme. Po skončení Evropské ligy dostanou hráčky čtyři týdny volno. K další přípravě se sejdeme v polovině srpna, stejně jako loni začneme soustředěním ve Vysokých Tatrách," upřesnil Šiller tréninkový program.

Mistrovství Evropy se uskuteční od 23. září do 2. října v Srbsku a v Itálii. České volejbalistky budou hrát ve skupině v srbském Zrenjaninu s Rumunskem, Polskem a Izraelem. "Skupina je příznivá. Nejsilnějším soupeřem bude Polsko, kvalitními protivníky budou také Rumunsko a Izrael. Zatím o nich ale mnoho nevíme," poznamenal Šiller.

Za hlavní vrchol sezóny považuje kouč olympijský kvalifikační turnaj příští rok v lednu. "Bude to malé mistrovství světa. Kvalifikace se bude hrát o pět volných míst. Přímý postup má zajištěný pořádající Anglie, olympijské vítězky z Pekingu Brazilky a pět vítězek kontinentálních šampionátů," dodal Šiller.

Reklama