Hlavní obsah

Basketbalistky USK vyhrály v Tarantu a mají blízko ke čtvrtfinále Evropské ligy

Basketbalistky ZVVZ USK Praha udělaly velký krok k tomu, aby se poprvé v historii dostaly do čtvrtfinále Evropské ligy. V úvodním osmifinálovém zápase dnes dnes vyhrály v italském Tarantu 73:56, a pokud v pátek v domácím prostředí zvítězí znovu, postoupí mezi nejlepší osmičku týmů v soutěži. Případný rozhodující třetí duel by se hrál příští středu opět v Tarantu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Eva Vítečková z USK Praha

Článek

"Povedl se nám výborný výsledek, na který jsme dlouho čekali. Ale pozor, naše práce ještě není u konce. Dnešek nic nemění na tom, že Taranto je výborný tým. Kdybychom něco podcenili, byla by to pro soupeře obrovská výhoda," řekl po utkání ČTK kouč USK Lubor Blažek. "Ale jde tady o příliš hodně. Myslím, že tohle nedopustíme," dodal vzápětí.

Vysokoškolačky sice v základní skupině prohrály čtyři z pěti venkovních utkání, ale v důležitém momentu sezony tento komplex zlomily. Klíčem k jejich triumfu byla třetí čtvrtina, v níž excelovaly a vyhrály ji poměrem 23:6. Tím zlomily soupeře, jenž se po první fázi soutěže pyšnil osmi výhrami z deseti zápasů. Pražanky nastřílely sedm trojek, zatímco Taranto ani jednu, jasně dominovaly i na doskoku.

USK tápal jen ve druhé desetiminutovce, v níž nenavázal na slušný úvod zápasu. V něm Pražanky vedly chvílemi až o šest bodů a těžily hlavně z hry Miltonové-Jonesové a Vítečkové, které na začátku tým bodově táhly.

České vicemistryně si ale po první čtvrtině vybraly slabší úsek. Velké problémy měly hlavně s agresivní obranou Taranta, proti níž se prosadily až po téměř pěti minutách. Nebýt americké pivotky DeLishy Miltonové-Jonesové, která v kritických chvílích pražský tým držela v ofenzivě, byl náskok Taranta vyšší než o čtyři body v poločase. "Ale nebyly jsme nějak nervózní. V šatně spíš bylo velké odhodlání. Padla tam správná slova a pak jsme to doložily i výkonem na hřišti," řekla ČTK Miltonová-Jonesová.

Po něm ale přišel velký zlom, který přivolaly vysokoškolačky výrazným zlepšením především na útočné polovině. K velkému představení se vypjala hlavně Elhotová, která proměnila v krátkém sledu tři trojky. Za čtyři minuty nasázela jedenáct bodů a symbolizovala trhák USK. Jeho nástup do třetí čtvrtiny byl drtivý, pětiminutový úsek Pražanky vyhrály 13:3, hodně si pomohly výborným obranným doskokem, po němž vyrážely do rychlých trháků, kdy si připravovaly i otevřené střelecké pozice. "Důležité bylo, že jsme se po přestávce vrátily k naší silné hře. Dařily se nám útočné systémy, a když to začne střílet Evže (Vítečkové) a Čaky (Elhotové), vždycky je to pro soupeře rána," uvedla rozehrávačka Lindsay Whalenová.

Druhý tým italské ligy USK nezastavil ani při pokusech se zónovou obranou. Při prvním euroligovém duelu v dresu USK se chytila i Maďarka Vajdová, jež přispěla pěti body. Domácí deptalo, když si hráčky soupeře lehce chodily i pro odražené míče po neúspěšných střelách. Taranto se trápilo i na útočné polovině, ve třetí čtvrtině dalo jen šest bodů a nervozitu do svých řad zasévalo i při neproměněných šestkách a zbytečných ztrátách.

Třináctibodový náskok na startu čtvrté čtvrtiny už byl pro USK "dárkem", kterým nepohrdl. Pražanky poznaly, v jaké krizi se soupeř nachází a také dříve nažhavené publikum ztichlo v předtuše prohry. "Skvělé bylo, že jsme pořád hrály a nepolevily. Ukázaly jsme naši sílu. Věděla jsem, že to v nás je, šlo jen o to konečně zabrat v nějakém zápase," připomněla Miltonová-Jonesová trápení USK na hřištích soupeřů v základní skupině.

Hostující tým už jedinečnou příležitost nepromarnil, naopak klidným a soustředěným výkonem dál na palubovce vládl. Náskok USK se vyšplhal až na 19 bodů a těsně před koncem už lavička hostů bouřlivě slavila první vítězství týmu v euroligovém play off. "Tohle je pro celé USK obrovská vzpruha. Zlomil se určitý komplex, dodá nám to ještě víc sebevědomí," uvedla Miltonová-Jonesová. "Teď bude klíčové, abychom udržely koncentraci na pátek. Je to play off, nikoho nezajímá, jak dopadl první zápas. Taranto ještě neřeklo poslední slovo," dodala Whalenová.

První zápas osmifinále Evropské ligy basketbalistek:
Cras Basket Taranto - ZVVZ USK Praha 56:73 (22:26, 39:35, 45:58)
Nejvíce bodů: Wambeová 17, Mahoneyová 15, Dačičová 13 - Elhotová 21, Vítečková 19, Miltonová-Jonesová 13, Kulichová 8, Whalenová 7. Rozhodčí: Anzulovič (Chorv.), Nituová (Rum.), Györfly (Maď.). Fauly: 14:18. Trestné hody: 19/14 - 14/12. Trojky: 0:7. Diváci: 2400.

Reklama