Hlavní obsah

USK touží proti Tarantu využít "mečbol" a zamířit do čtvrtfinále

PRAHA

Před basketbalistkami ZVVZ USK Praha se otevírá jedinečná šance na první průnik do čtvrtfinále play off Evropské ligy. Aby se české vicemistryně mezi nejlepších osm celků soutěže dostaly, musejí v pátek porazit italské Taranto, na jehož palubovce v úterý v prvním utkání vyhrály přesvědčivě o 17 bodů. Sérii hranou na dva vítězné zápasy tak mohou rozhodnout v domácí odvetě na Folimance.

Foto: Igor Šefr, ČTK

ilustrační foto.

Článek

"Do Taranta bychom se už vracet nechtěli," řekl ČTK trenér USK Lubor Blažek s tím, že vysokoškolačky by rády ukončily osmifinálový souboj v nejkratším možném termínu. Kdyby italský tým v Praze uspěl a oplatil USK úvodní porážku, rozhodující třetí duel by se hrál opět v Itálii. "Kdybychom tohle ztratili, byla by to obrovská chyba a škoda. Takže euforie není na místě," prohlásil Blažek.

Teď je ale český tým v mnohem lepší výchozí pozici, USK se může na čtvrtý pokus v play off konečně podívat mezi nejlepších osm týmů soutěže. "Ale musíme si pořád opakovat, že ještě nemáme vyhráno. Bude to o velké soustředěnosti. V sázce je hodně a bylo by obrovskou chybou, abychom se teď začali chovat lehkovážně. Soupeři bychom tím hodně pomohli. Jsem ale přesvědčen, že tohle nedopustíme," uvedl Blažek.

Na úspěch čekají dlouho

"Dlouho jsme na úspěch v play off čekaly a teď s našimi fanoušky za zády snad tento důležitý krok zvládneme. Ale nesmíme podcenit žádnou maličkost," doplnila jej křídelní hráčka Kateřina Elhotová.

Právě ona byla hlavní hvězdou úterního utkání. S 21 nastřílenými body a pěti doskoky si zlepšila dosavadní euroligová maxima, v klíčové třetí čtvrtině, kdy USK soupeře z Taranta zlomil velkou šňůrou, se blýskla jedenácti body a třemi trojkami během pouhých čtyř minut.

Výkon v druhém poločase z úvodního vzájemného duelu má být pro USK receptem na úspěch i v odvetě. "Když jsme hráli naše systémy a koncentrovaně, diktovali jsme i tempo hry. V tom dokážeme být silní a Taranto s tím evidentně mělo problémy. V kombinaci s výbornou obranou to byl základ našeho vítězství. Na to se pokusíme navázat i nyní," poznamenal Blažek.

Varováním pro USK zůstává vzpomínka na druhou čtvrtinu úterního zápasu, v níž naopak Taranto hrálo prim. "Poznali jsme, že když je pustíme k veslu, jsou hodně nepříjemné a dokázaly nás dostat pod tlak. Takže to pro nás je poučení," uvedl Blažek, kterému stále budou chybět zraněné hráčky Evanthia Maltsiová a Michaela Ferančíková.

Pražský celek sází i na podporu zaplněné Folimanky. V základní skupině Euroligy tam USK prohrál jediný zápas, v úvodním duelu sezony o bod podlehl Salamance. Jinak s nepořízenou odjely obhájkyně titulu ze Spartaku Moskva, Galatasaray Istanbul, Tarbes i Kaunas.

"Doma jsme letos nesehráli zatím špatný zápas a teď je nutné ten nasazený trend udržet," řekl Blažek. "Musíme si dávat pozor. Italky to jen tak nezabalí. První zápas už teď nikoho nezajímá, hrají o všechno a znepříjemní nám to," souhlasila Elhotová.

Zápas mezi USK a Tarantem začne v pátek v pražské hale na Folimance v 18:00.

Reklama