Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova porazily po dramatu v Lize mistryň Baku

PROSTĚJOV

Až čtvrtý mečbol rozhodl po obrovské bitvě v tie-breaku o vítězství prostějovských volejbalistek v úvodním utkání play off Ligy mistryň nad favorizovaným týmem Rabita Baku 3:2. Před oslavným tanečkem ale Hanačky musely odvrátit stejný počet mečbolů.

Článek

Zápas trval 129 minut a nabídl nesmírné drama se šťastným koncem pro Prostějov. Ten dnes zažil ve vyřazovací části Ligy mistryň historickou výhru, odveta je na programu za týden v Ázerbájdžánu. Pokud vyhraje Baku, rozhodne o postupujícím hned následný zlatý set jen do 15 bodů.

"Vítězství je nesmírně cenné a zasloužil se o něj celý tým. Hlavně bylo obdivuhodné, jak hráčky zvládly vypjatou koncovku a bojovaly o každý míč. Odveta bude hodně těžká, ale bez šancí na úspěch nejsme," řekl po utkání trenér vítězek Miroslav Čada.

Hráčky Prostějova vstoupily do utkání slibně. Do soupeřek se pustily bez respektu, byly důrazné v útoku a také se blýskly několika bloky. Do stavu 14:14 si udržovaly až dvoubodový náskok, pak ale režii převzalo Baku.

Při podání bývalé prostějovské hráčky Američanky Glassové uhrály hostující hráčky čtyři body v řadě a před koncovkou se dostaly na koně. "Měli jsme v tuto chvíli problémy s příjmem podání. Také jsme se začali snažit zbytečně o ulívky místo razantního útoku. Jakmile jsme vrátili soupeřkám lehký míč, tak následoval tvrdý útok, který jsme jen těžko zastavovali," podotkl Čada.

Hlavními tahounkami Baku byly smečařky Starovičová s Mammadovovou a také zkušená nahrávačka Žukovová, kterou trenér Brdjovič poslal na hřiště až v polovině setu místo nevýrazné Bulharky Nenovové.

Prostějov se dostal v závěru úvodního setu do útlumu, v němž pokračoval i v úvodu druhého dějství. Náskok 5:3 hanácký tým ztratil šňůrou pěti bodů opět při podání Glassové. Trenér Miroslav Čada se pak odhodlal k dvojstřídání nahrávačky Kubínové s brazilskou smečařkou Soaresovou za zkušené Novákovou a Izraelku Velikou.

Tah mu vyšel dokonale. Kubínová zpřesnila útočné kombinace a zejména výbornou spoluprací výrazně pozvedla výkon německé smečařky Ssuschkeové. Vedle toho se blýskly přesným zakončením Soaresová, Lipicerová a Tomašeková.

"Podařilo se nám otočit průběh zápasu. Kubínová si velmi dobře rozuměla se Ssuschkeovou. Soupeřky tuto dvojici jen s obtížemi zastavovaly. Byl to jeden z rozhodujících signálů ke zvratu," označil prostějovský kouč důležitý moment zápasu.

Prostějov rázem nejen otočil průběh, ale dostal se do herní pohody. Naopak kouč Baku zoufale míchal se sestavou, z rytmu postupně vypadly všechny opory ázerbájdžánského týmu. Hanačky proto dotáhly do zdárných konců tuhou bitvu jak v druhém, tak i v třetím setu.

Také ve čtvrtém setu české mistryně diktovaly dlouho tempo, srovnaly dokonce na 22:22, ale koncovku zvládly lépe hostující volejbalistky. "Škoda, že jsme se v závěru setu dopustili několika nevynucených chyb. A poněkud jsme polevili v předcházejícím tempu," tvrdil Čada.

V tie-breaku Prostějov držel dlouho taktovku ve svých rukou, vedl už 12:9, jenže soupeřky pěti body výsledek otočily. Za stavu 12:12 ještě Čada vrátil do hry krátce Novákovou a Velikou, ovšem Baku mělo za stavu 14:12 dva mečboly a domácí kouč se vrátil k osvědčené sestavě. Skóre se v závěrečném dramatu přelévalo na obě strany a vítězství 21:19 nakonec vydřely nesmírně bojovně naladěné domácí hráčky.

Úvodní zápas 1. kola play off volejbalové Ligy mistryň:
Modřanská Prostějov - Rabita Baku 3:2 (-19, 22, 19, -23, 19)
Rozhodčí: Di Giacomo (Belg.), Bjelič (Srb.). Čas: 129 min. Diváci: 1800.
Prostějov: Veliká, Nováková, Ssuschkeová, Tomašeková, Lipicerová-Samecová, Artěmenková, libero Chlumská - Bramborová, Soaresová, Kubínová. Trenér: Čada.
Baku: Krsmanovičová, Mammadovová, Starovičová, Nenovová, Glassová, Golubovičová, libero Popovičová - Žukovová, Miletičová, Ativiová, Doganjičová, Deličová. Trenér: Brdjovac.

Reklama

Související témata: