Hlavní obsah

Basketbalistky USK dál trápí komplex "Euroliga"

PRAHA

Prokleté osmifinále. To si musí říkat basketbalistky USK Praha, které již počtvrté za sebou vypadly z Evropské ligy právě v osmifinále. V této sezóně přitom mohly těžit z euforie z mistrovství světa, kde bylo ve finále hned osm hráček USK, ovšem nadšení vystřídalo zklamání. Přitom historický postup do čtvrtfinále byl tentokráte velmi blízko.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Lindsay Whalenová (uprostřed) při taktické poradě se spoluhráčkami z USK.

Článek

Účast hned sedmi českých vicemistryň světa, úspěšného reprezentačního trenéra Lubora Blažka a zahraničních posil Whalenové, Milton-Jonesové a Maltsiové slibovala, že by se konečně mohlo podařit splnit cíl a poprvé dostat pražský celek do čtvrtfinále Euroligy. Že to nebude úkol zas až tak lehký, naznačily již zápasy ve skupině. Především venku se vysokoškolačkám nedařilo, když vyhrály jediné z pěti utkání a naopak vysoko prohrávaly.

Zatímco na perimetru USK s konkurencí drželo krok, pod košem zaostávalo. Ani ne tak v obraně, kde USK posílilo příchodem Kulichové, ale především v útoku. Tam se prosazovala v podstatě jen Milton-Jonesová a to ještě většinou střelbou ze střední vzdálenosti či pokud se jí povedlo využít, že je rychlejší než většina soupeřek.

Chyběla typická pivotmanka

Chyběla však typická pivotmanka, která by dokázala hrát silově jedna na jednu zády ke koši a získat pro tým v důležitých chvílích snadné body z pod koše. Takto se obraně protivníka stačilo soustředit na to, aby ubránil dobré střelkyně USK z dálky.

Hráčky z Folimanky také v porovnání s konkurencí příliš často ztrácely míče (Milton-Jonesová dokonce nejvíce ze všech hráček Euroligy) a dopouštěly se příliš faulů nejen v obraně, ale i v útoku. Rovněž nálada v týmu nebyla ideální a výsledkem byla často individuální hra.

Je však třeba uznat, že do předčasného konce USK v pohárové Evropě výrazně promluvily i zdravotní problémy. Střelkyně Maltsiová byla od 3. utkání mimo pro zranění, pro osmifinále nemohl trenér Blažek počítat ani s pivotmankou Ferančíkovou a především zlomený malíček Vítečkové v průběhu druhého osmifinálového utkání s Tarantem přispěl k tomu, že USK neudrželo vedení a nakonec vypadlo.

Náskok pustit neměly 

"Jsem přesvědčen, že kdyby Evža dohrála to druhé utkání, tak bychom to už udrželi," věří trenér Blažek, který si rovněž nemyslí, že se na jeho hráčkách promítlo prokletí osmifinále. "Neměl jsem pocit, že by se holky bály postoupit. Ale je pravda, že závěr toho druhého utkání byl pro celou sérii rozhodující. To jsme pustit už neměli," dodal k náskoku osmi bodů, s nímž šlo USK do poslední čtvrtiny druhého zápasu.

Kouč USK Lubor Blažek.foto: ČTK/Radek Petrášek

Právě zklamání z promarněné šance na postup se zřejmě podepsalo pod totální kolaps v rozhodujícím třetím duelu, v němž se USK nic nedařilo a výsledkem byl debakl o 34 bodů. To je až příliš hořký výsledek pro trenéra Blažka, který prohlašoval, že Taranto je soupeř, přes kterého by neměl být problém postoupit.

Nyní se zdá, že měl při tomto výroku nasazené růžové brýle, ovšem ve skutečnosti nebyl daleko od pravdy. I přes všechny problémy dovedl tým v prvním utkání k nečekané výhře o 17 bodů a i v druhém utkání vše směřovalo k postupu. Pak však přišla ona nepovedená poslední čtvrtina a vyznění celého účinkování v Evropě je záporné. "Kdybychom to v tom druhém utkání uhráli, tak teď slavíme, místo toho převládá zklamání," připustil Blažek.

Reklama