Hlavní obsah

Jsme nejhorší v historii Ameriky, naříkají zoufalci z Clevelandu

Marek BurkertPrávo

Půl hodiny seděli zamčení v šatně a „rvali si vlasy“. Není divu, nálepku největších zoufalců v historii amerického profesionálního sportu už basketbalistům Clevelandu nikdo neodpáře. Ve středu prohráli v NBA pošestadvacáté v řadě, o neslavný rekord kontinentu se dělí už jen s týmem NFL z Tampy Bay.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Basketbalisté Clevelandu Cavaliers

Článek

Bez LeBrona Jamese jdou Cavaliers ke dnu. Loni byli nejlepším týmem základní části, bez superstar, jež zmizela v Miami, jsou přibiti ke dnu. Magazín Forbes před sezónou odhadl, že klub z Clevelandu s odchodem „Krále Jamese“ na Floridu ztratil čtvrtinu své hodnoty. To byla ale ještě hodně milosrdná prognóza. „Jsme zoufalí, zklamaní, naštvaní. Všechno dohromady,“ řekl kouč Byron Scott.

Prapůvod problémů hledejme v létě, kdy se čekalo, zda James prodlouží smlouvu. V okamžiku, kdy oznámil: „Jdu do Miami,“ začaly na ulicích Clevelandu hořet repliky jeho dresů a majitel klubu Dan Gilbert označil LeBronův odchod za „zbabělou zradu.“ Když James se svým novým týmem přijel 2. prosince na palubovku Clevelandu, přivítalo ho nenávistné bučení. Jenže hvězda nastřílela bývalým spoluhráčům 38 bodů a ukázala jim, jak jsou bez ní špatní.

Tady nastal první zlom, tým z Ohia pak prohrál osmkrát v řadě. Sérii sice přerušil 18. prosince proti newyorským Knicks, jenže psychický blok fungoval dál a řada mizerných výsledků rostla. Přišly porážky o bod, o dva, ale také o 55 bodů na palubovce Lakers. „Karma je děvka, není hezké přát ostatním něco nepěkného. Bůh vidí všechno,“ navezl se James do Gilberta, jenž prohlásil, že Cleveland získá titul dřív než on.

Nejdelší série sportovních porážek
V zámoří:
NBACleveland Cavaliers26 (2010/11)
NFLTampa Bay Buccaneers26 (1976/77)
NHLWashington Capitals17 (1974/75)
...San Jose Sharks17 (1992/93)
V Česku:
BasketbalSokol Vyšehrad19 (2009/10)
HokejVsetín18 (2005/06)
FotbalBenešov14 (1994/95)

Šestadvacet utkání bez výhry, to už je ale i na Jamese obří sousto. „Je to šílené, ale musí to prostě dál zkoušet,“ má lídr Miami prostou radu. Když Cavs prohráli o tři body na hřišti silného Dallasu, mysleli, že ve středu doma Detroit spláchnou. Omyl. „Všechny týmy proti nim hrají jako v play off, nechtějí být těmi, kdo tu sérii přeruší,“ tvrdil James.

Věrní fanoušci Clevelandu ale doufají, že o víkendu jejich tým konečně zabere. Washington, nedělní soupeř Cavs, totiž v této sezóně venku ještě nevyhrál…

Reklama

Související témata: