Hlavní obsah

Fenerbahce se bude po "kauze Taurasiová" soudit s laboratoří

ANKARA

Basketbalový klub Fenerbahce Istanbul požaduje omluvu a rezignaci vedení antidopingové laboratoře kvůli mylné zprávě o pozitivním testu americké hvězdy Diany Taurasiové. Člen vedení klubu Sekip Mosturoglu označil případ na tiskové konferenci za největší skandál v historii sportu a ankarskou laboratoř univerzity Hacettepe obvinil z neschopnosti.

Článek

Proti zodpovědným osobám se klub chystá podniknout právní kroky kvůli poškození pověsti hráčky i Fenerbahce, ve kterém působí i česká reprezentantka Hana Horáková. Laboratoř se jej dopustila tím, že na sklonku minulého roku informovala o nálezu zakázaného stimulantu modafinil v listopadovém vzorku moči americké basketbalistky, potvrdila to i po přezkumu vzorku B, ale v tomto týdnu svá zjištění odvolala.

"Jedná se o největší skandál ve světovém sportu, z toho nelze vyváznout jen s prostou omluvou," uvedl Mosturoglu. Kritizoval rovněž svazové funkcionáře za to, že nerespektovali žádost o analýzu vzorku B v jiné laboratoři, a rovněž je vyzval k rezignaci.

Kauza měla za následek nucený odchod s přehledem nejlepší střelkyně Evropské ligy z klubu a její dočasný distanc, který ve čtvrtek turecká federace zrušila. Ze solidarity s Taurasiovou opustila klub i australská hvězda Penny Taylorová.

Jejich návrat je i po zvratu v případu krajně nepravděpodobný, což potvrdila agentuře AP i samotná Taurasiová. Turečtí příznivci by nicméně americkou superstar v týmu, který v této sezoně ještě neprohrál žádný zápas Evropské ligy a má před sebou čtvrtfinále s obhájcem prvenství Spartakem Moskva, opět rádi viděli. Založili kvůli tomu i internetovou stránku comebackdiana.com.

Ankarská laboratoř je jedním z 35 akreditovaných ústavů Světové antidopingové asociace. V roce 2009 měla dočasně pozastavenou licenci kvůli nevyhovujícím mezinárodním standardům. WADA už její představitele vyzvala k podání vysvětlení, proč označili vzorek za pozitivní. Podle Mosturoglua přiznala laboratoř chybu až poté, co se případem Taurasiové začal zabývat nejmenovaný zahraniční odborník.

Reklama