Hlavní obsah

Welsch při návratu do Česka chápal, že byl pro diváky nepřítelem

PARDUBICE

Těšil se, že si po 29 měsících zahraje doma a úterní vítězství madridského Estudiantes o dva body nad Nymburkem Jiřímu Welschovi ten zážitek ještě umocnilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Welsch v dresu Estudiantes Madrid (vpravo) při utkání proti Nymburku v Pardubicích.

Článek

Český basketbalista se zkušenostmi z NBA v pardubickém duelu Eurocupu nastoupil v základní sestavě hostů a za dvacet minut pobytu na hřišti zaznamenal osm bodů. Vzorně plnil především obranné úkoly, do koše se poprvé trefil až v 17. minutě. Ve třetí části proměnil i trojkový pokus, ale zoufalou bilanci měl při trestných hodech, dal jediný ze sedmi.

„Ty šestky jsou celou sezónu moje mentální slabina, naštěstí se osudově nepromítly do výsledku. Ani jsem nevnímal, že při nich na mě diváci pískali. Byl jsem rád za potlesk z hlediště na začátku utkání a chápu, že pak už jsem byl pro ně nepřítelem. Předvedli jsme jeden z našich horších výkonů, nakonec jsme ale urvali potřebné vítězství,“ tvrdil Welsch, jenž v Česku nehrál od září 2008, kdy v Pardubicích zažil s reprezentací kvalifikační krach s Brity.

Jiří Welsch v dresu Estudiantes Madrid (vpravo) při utkání proti Nymburku v Pardubicích.foto: Právo/Jan Handrejch

„Bylo to pro mne ale úplně jiné než tehdy s národním týmem, poprvé jsem se totiž v Česku představil jako soupeř a odehrála se ve mně spousta emocí. V hledišti bylo hodně příbuzných a kamarádů z rodných Holic,“ líčil Welsch a přiznal, že rodinnou ekipu vedl jeho bratr Petr, bývalý ligový basketbalista.

Jiří po návratu ze zámoří působí od roku 2006 ve Španělsku. Zažil báječná léta v Malaze, od loňského léta však obléká dres aktuálně 11. týmu ligové tabulky. „Někomu by se můj přestup do Estudiantes mohl zdát jako krok zpátky, ale já cítím důvěru trenéra Casimira, který má dává hodně prostoru na hřišti,“ vysvětluje 31letý Welsch.

V Madridu se zabydlel rychle. „Manželka teď však často jezdí do Malagy. Nejen za dvěma koňmi, které jsme si tam pořídili, ale i kvůli finišující rekonstrukci našeho domu. Když zůstanu v Madridu sám a mám volno, vyrážím na golf,“ líčí český basketbalista.

Reklama

Související témata: