Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova vyhrály Středoevropskou ligu

PROSTĚJOV

Volejbalistky Prostějova vyhrály Středoevropskou ligu. Ve finálovém utkání dnes v domácím prostředí porazily za 87 minut rakouský Post Schwechat 3:1. V zápase o třetí místo Doprastav Bratislava zdolal obhájkyně loňského prvenství z Mariboru 3:2. Prostějov vyhrál Středoevropskou ligu bez zakolísání, v základní části soutěže prohrál pouze jednou se Schwechatem a v celé soutěži ztratil jen osm setů.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Radost volejbalistek Prostějova

Článek

Do závěrečného zápasu vstoupily Hanačky poněkud rozpačitě a celý první set se nemohly dostat do herního rytmu. Rakouský tým s šesti americkými volejbalistkami v sestavě se prosazoval přesnější hrou v poli i na blocích a překvapivě také důraznějším útokem. Většinu akcí zakončovaly Simičová s Jonesovou, proti níž jen s obtížemi hledaly domácí volejbalistky obranu.

Ještě v závěru úvodního setu trenér Miroslav Čada poslal do hry levorukou Bramborovou, která svým důrazem rázně zavelela k obratu. V průběhu druhé sady přidala šest přímých bodů z podání a tvrdým útokem se prosazovala i na síti. "Začali jsme nervózně, měli jsme problémy na přihrávce. Zásluhou Bramborové se nám podařilo dostat soupeřky pod tlak," uvedl Čada.

K Bramborové se postupně přidaly Němka Ssuschkeová s Tomašekovou a Velikou, kterým nabízela útočné akce přesnými nahrávkami Kubínová. V poli navzdory poraněnému stehennímu svalu zářila Chlumská. Útočným tlakem zlomily v druhém setu prostějovské volejbalistky odpor svých soupeřek.

"V prvním setu jsme se hledaly. Od druhého jsme ale každá hrály to, co dovedeme. Zvýšily jsme tlak na servisu i v útoku. Hlavně Iva Bramborová byla dnes skvělá," poznamenala německá blokařka Corina Ssuschkeová, která se v závěru sezony dostala do formy.

"Do Prostějova jsem na podzim přišla hodně unavená. Připravovala jsem se od května s německou reprezentací na mistrovství světa. Po šampionátu jsem měla pouze jeden den volna a hned nastoupila v Prostějově do přípravy. Teprve nyní jsem opět ve své optimální pohodě," dodala.

Hráčky Schwechatu se ještě dvakrát zvedly v úvodech závěrečných dvou setů. V třetím vedly 3:0, ovšem Prostějov jim vzal vítr z plachet osmibodovou šňůrou.

Také v úvodu čtvrtého setu sice rakouský tým získal náskok 4:1, který mu ale domácí hráčky stejným způsobem sebraly a v koncovce nepřipustily žádné drama. Po prvenství v Česko-Slovenském poháru si připsaly další mezinárodní úspěch.

Americký trenér Schwechatu Jamie Morrison byl spokojen pouze s úvodním setem. "V něm jsme hráli agresivně. Ale vystřídání v prostějovském týmu dodalo zápasu po příchodu Bramborové zcela jiný charakter. Navzdory momentálnímu zklamání musím ocenit výkon našich hráček," poznamenal Morrison.

Jako odměnu za vítězství dostanou volejbalistky Prostějova jeden volna a čeká je také po dlouhé době první volný víkend. "Na současnou úroveň jsme se dostali jen poctivou prací. A sezona ještě nekončí," uvedl Čada, jehož svěřenkyně se nyní zapojí do play off české extraligy.

Závěrečný turnaj Středoevropské ligy volejbalistek v Prostějově:
Finále:
Modřanská Prostějov - Post Schwechat 3:1 (-18, 17, 15, 14)
Rozhodčí: Schimpel (SR), Ujháziová (Maď.). Čas: 87 min. Diváci: 1400.
Sestavy:
Prostějov: Veliká, Kubínová, Tomašeková, Ssuschkeová, Lipicerová, Artmenková, libero Chlumská - Bramborová. Trenér: Čada.
Schwechat: Thompsonová, Crimesová, Presseyová, Huaová-Maová, Jonesová, Simičová, libero Miyashirová - Rimserová, Pichlerová. Trenér: Morrison.
O 3. místo:
Doprastav Bratislava - Branik Maribor 3:2 (-21, -18, 17, 20, 13).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články