Hlavní obsah

Házenkáři si mohou v klíčových duelech s Nory přiblížit postupovou jistotu na ME

ZLÍN

Klíčový týden celé kvalifikace mistrovství Evropy čeká české házenkáře, kteří se ve středu ve Zlíně a v neděli ve Stavangeru střetnou s Norskem. Po dvou výhrách ve čtyřčlenné skupině mají oba týmy slibně nakročeno k zisku jednoho ze dvou postupových míst a v souboji s největším sokem se ke svému cíli mohou razantně přiblížit. Dvě výhry jednoho ze soupeřů dokonce už mohou vítězi zajistit postup definitivně.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Klíčový hráč českého týmu Filip Jícha se už připojil k mužstvu.

Článek

Český tým vstoupil na podzim do kvalifikace výbornými výkony a pohodovými výhrami nad Řeckem i Nizozemskem. Díky skóre je dokonce na průběžné vedoucí příčce tabulky před svým nejbližším soupeřem, který je podle mnohých expertů jedním z nejlepších týmů světa, ale nedokáže to prodat.

Vyšší cíle měli Norové i před lednovým světovým šampionátem ve Švédsku, ale skončili na devátém místě. "Norský celek je plný vynikajících hráčů, jako jsou brankáři Erevik a Ege, hráči do pole Lund, Myrhol, Mamelund nebo Tvedten. Spoléhají se na velmi agresivní obranu 0:6 s výborným přechodem do protiútoku i po obdržené brance," charakterizuje před vzájemnými souboji soupeřovu hru trenér Martin Lipták.

Norskou hru sledoval především na videozáznamech z MS a zajímaly ho zejména souboje s Maďarskem (23:26) a Rakouskem (33:27). "V těch utkáních oba soupeři hráli obranu systémem 0:6, kterou praktikujeme také my," připomněl Lipták, který ale bere ohled i na to, že Norové mají kvůli zranění několika hráčů odlišnou sestavu.

To hlavní ale podle něj z hry soupeře nevymizí. "Opírají se o různé známé útočné kombinace, úspěšně se jim daří realizovat záběhy křídel," tvrdí trenér českého mužstva.

Jícha je už u týmu

V české nominaci nastaly dvě změny: kvůli rekonvalescenci se omluvil Jan Sobol a vypadl i zraněný Petr Hrubý. Přípravu ve Zlíně zahájili hráči v pondělí dopoledne, ale ještě nebyli kompletní. Klíčový hráč Filip Jícha se k reprezentaci připojil až v průběhu dne poté, co dorazil za týmem z Polska, kde plnil klubové povinnosti.

I Jícha se těší na bouřlivou atmosféru, která bude středeční zlínský zápas provázet. Pořadatelé oznámili, že hala je již beznadějně vyprodána a zájemci bez vstupenek si musejí vystačit s přímým přenosem na ČT4. Utkání začne v 17:00, odveta se uskuteční v neděli 13. března ve Stavangeru, kam se národní tým přesune v sobotu.

Reklama