Hlavní obsah

Házenkáři zažili ohnivé peklo, Konečný bojoval o život

KARVINÁ

Měl to být večer plný zábavy a legrace, ovšem v sobotu po třetí hodině ranní se změnil v boj o přežití. Pětice házenkářů Baníku Karviná vyrazila relaxovat na diskotéku U Vlka. Zatímco ale Pavel Prokopec, Petr Kust a Radek Krzyžecki šli domů dřív, Roman Konečný s Michalem Brůnou zůstali...

Foto: PRÁVO/Karel Balcar

Návštěvníky diskotéky museli z budovy pustit až hasiči. Vyrazili dveře.

Článek

Zažili pak chvíle hrůzy a bolesti. Podnik totiž zachvátil požár. Zatímco Brůna vyvázl z ohnivého pekla nezraněn a v neděli už hrál v interligovém zápase, bývalý reprezentant Konečný leží na jednotce intenzívní péče v popáleninovém centru fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Má postiženo 27 % těla, hlavně v horních partiích. "Teď k němu nemůžeme, ale podle rodiny je mimo ohrožení života. Před ohněm uchránil obličej, ale ne ruce, ramena, hlavu," těžce hledá slova manažer klubu Miroslav Pelech.

Záchrana na toaletě

Když jeden z návštěvníků diskotéky začal během večera experimentovat se zábavnou pyrotechnikou, nikdo si nebezpečí neuvědomoval. "Okamžitě bylo ale vidět, že strop začal hořet," popisuje začátek katastrofy český reprezentant Michal Brůna.

Na nic nečekal a sprintoval jako řada dalších lidí ke dveřím. "Cítil jsem v zádech strašlivý žár, jako bych měl oheň v patách. Běžel jsem asi dvacet metrů, ale ke dveřím jsem se už nedostal." Na diskotéce zavládla panika. Záchranu hledající dav se tlačil k východu, ale dveře v té chvíli byly zablokované.

"Před nimi se vzpříčil stůl, u kterého se běžně vybíralo vstupné. Lidi nemohli ven, hasiči pak zase dovnitř," líčí Brůna. Zachoval přesto chladnou hlavu a ukryl se na toaletě. Tam oheň nedošel. "Ještě jsem volal na další, ať jdou za mnou, jenže moc nás tam nebylo," souká ze sebe Brůna.

Zlomení spoluhráči porazili Duklu

Když přišla pomoc, hned hledal svého kamaráda. Brzy jej našel a byl s ním i při převozu do nemocnice. "Roman byl v šoku, čtyři jsme ho museli držet. Kopal kolem sebe," odmlčí se nadlouho. Až později se dozvěděl, že plameny si našly i svou oběť.

"Ta holka spala v banketce, viděl jsem ji. Asi na ni zapomněli," říká. Pak už ale o minutách hrůzy mluvit nechce. "Je to hrozná tragédie," dodá jen. Přestože v šatně Baníku hráči skoro nemluví o ničem jiném, družstvo dokázalo v přímém souboji o první příčku v interlize v neděli dopoledne porazit Duklu Praha.

"Tohle vítězství věnujeme Romanovi. V duchu jsme všichni byli s ním. Věříme, že brzy zase bude mezi námi," říká spontánně po utkání kapitán týmu René Vašek.

Reklama

Související témata: