Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka byli přijati do VTB ligy

PRAHA

Basketbalisté Nymburka byli přijati do VTB ligy, v níž startují týmy z východní, střední a severní Evropy. Rozhodlo se o tom na dnešním jednání vedení soutěže v Moskvě. ČTK to řekl asistent prezidenta nymburského klubu Jiří Zídek. Středočeši, kteří po letošní sezoně ukončí své působení v Jadranské lize, v příštím ročníku budou vedle VTB ligy od začátku hrát i v české nejvyšší soutěži, do níž se letos zapojili až v nadstavbové části.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Basketbalisté Nymburka budou hrát VTB ligu.

Článek

Pokud Nymburk letos vyhraje Mattoni NBL, měl by už popáté za sebou startovat i v Evropském poháru ULEB, kde se objevil v minulých čtyřech letech. Dohromady by tak sedminásobní čeští mistři měli nastupovat ve třech soutěžích.

Ve VTB lize budou nováčky. Vedení soutěže, jejímž šéfem se dnes stal někdejší ruský ministr obrany a současný vicepremiér Sergej Ivanov, vedle Nymburka přijalo i dva ruské kluby Petrohrad, Krasnodar a také kazašskou Astanu.

Na Bayern Mnichov se nedostalo

Před branami naopak zůstal Bayern Mnichov, který také projevil zájem. "To, že jsme se dostali do VTB ligy, pro nás je čest i závazek. Bude to velmi náročná soutěž, ale uděláme všechno pro dobrou reprezentaci českého basketu," řekl Zídek.

VTB liga se tak rozšíří ze současných dvanácti týmů na šestnáct. Nymburk se těší třeba i na konfrontaci s týmy, které se letos objevily v prestižní Evropské lize. V ní startovaly CSKA Moskva, Chimki Moskva, litevské celky Žalgiris Kaunas, Lietuvos Rytas a polská Gdyně.

V příští sezoně vzniknou dvě osmičlenné skupiny, jejich vítězové budou mít jistou účast v závěrečném Final Four. O zbylá dvě volná místa budou nejprve bojovat celky umístěné na třetích a čtvrtých pozicích. Vítězové těchto soubojů se ještě poměří s druhými týmy po základní části a dva kluby pak doplní kvarteto pro Final Four.

Reklama

Související témata: