Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha vykročily do finále vítězstvím v Brně

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály na domácí půdě první finálové utkání ligy se ZVVZ USK Praha 73:83. Brňanky se sice v závěrečné čtvrtině výrazně zlepšily a necelé dvě minuty před koncem stáhly náskok soupeřek na čtyři body, výsledek už ale nezvrátily. Druhé utkání finálové série, hrané na tři vítězství, je na programu ve čtvrtek v Praze.

Článek

Vysokoškolačkám vyšel mnohem lépe vstup do utkání. O jejich první čtyři body se zasloužila bývalá brněnská opora Vítečková, která také střelecky nejvíce táhla svůj tým. Po pěti minutách už Brňanky prohrávaly 7:15 a osmibodový rozdíl si Pražanky udržely až do poločasové přestávky.

Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského se sice na chvíli vzchopily a šňůrou 6:0 stáhly manko na pouhé dva body, otočit stav se jim ale nepovedlo. Tým USK pozorně bránil a pod vlastním košem nenechával soupeřkám příliš prostoru na kombinace a koncovku. Početně mnohem užší brněnský kádr navzdory snaze více chyboval, ztrácel míče a Pražanky se prosazovaly z rychlých protiútoků.

Střelecký prim hrála v pražském celku Vítečková, která jen za první poločas zaznamenala 15 bodů, z toho třikrát přesně mířila z tříbodového prostoru. V brněnském týmu vynikala takřka neomylnou koncovkou Hejdová, naopak americká opora Fordová sice výtečně doskakovala, ale při střelbě hodně chybovala.

Další naděje na zvrat se nabídla obhájkyním titulu po čtvrthodině hry, kdy snížily na rozdíl čtyř bodů. V tu chvíli ale kouč USK Lubor Blažek vynesl do hry svůj trumf Elhotovou, kterou do té doby nechával na lavičce. Elhotová se hned střelecky chytla a brněnské plány na otočení výsledku vzaly za své.

Když se po změně stran hráčky Frisca pokusily o tlak, postrádaly kombinační přesnost. Bojovně naladěné vysokoškolačky měly velkou zbraň v pohyblivosti při bránění. Domácí hráčky si s touto taktikou nevěděly rady, kromě Halvarssonové postupně ztrácely i střeleckou jistotu.

Po půlhodině vedl tým USK Praha rozdílem šestnácti bodů, ovšem před závěrečnou čtvrtinou už vedle Miltonové-Jonesové měla na svém kontě čtyři osobní chyby i druhá pivotka Kulichová. Do té doby jistě hrající vysokoškolačky polevily v obraně a Brňanky ze zdánlivě ztraceného zápasu vykřesaly závěrečné drama.

Ke skvělému se rozehrála Eldebrinková, k níž se postupně přidaly i další hráčky. Čtyři minuty před koncem už Brno prohrávalo pouze o šest bodů. V závěru Pražankám vypadla pro pět osobních chyb Kulichová, o první finálové vítězství už ale hráčky USK v nervózní koncovce nepřišly.

Finále play off ligy basketbalistek, 1. zápas:
Frisco Sika Brno - ZVVZ USK Praha 73:83 (20:28, 40:48, 51:67)
Nejvíce bodů: Eldebrinková 19, Halvarssonová 18, Škerovičová a Hejdová po 11 - Vítečková 27, Miltonová-Jonesová 15, Elhotová 10. Rozhodčí: Dolinek, Vondráček, Kapl. Trestné hody: 21/15 - 8/5. Fauly: 14:20. Trojky: 2:6. Diváci: 900. Stav série: 0:1.

Reklama