Hlavní obsah

Blahůšková hraje za Vigo, Brno protestuje

PRAHA

Basketbalistka Lucie Blahůšková už hrála ve španělské lize za Vigo a 18 body pomohla k vítězství nad celkem Gran Canaria. Mistrovský Gambrinus JME Brno, který za ni dosud neobdržel finanční náhradu, však protestuje a podává tisíci dolary podloženou stížnost k exekutivě mezinárodní federace FIBA.

Foto: DPA/EPA

Lucie Blahůšková (v bílém) během letošního mistrovství Evropy

Článek

Původně bylo na pátek do Ženevy svoláno jednání arbitráže, která měla určit čí hráčkou je vlastně Blahůšková. Jenže FIBA najednou přidělila španělskému klubu výstupní list z Brna a posvětila tak působení české reprezentantky ve Vigu. "Jsem ráda, že mohu hrát, ale právní aspekty celé věci neřeším. Když FIBA rozhodne, že se musím vrátit do Brna, přiletím zpátky," vzkázala ze Španělska reprezentační pivotmanka.

V Brně ale nejlepší basketbalistku zářijového ME považují stále za svou hráčku a věří v úspěch při projednávání protestu. "Pravda je na naší straně, ten spor nemůžeme prohrát. Vůbec nikdo nevzal v úvahu, že basketbalistka má platnou euroligovou licenci v Brně, ani fakt, že španělský klub neuhradil v termínu dohodnutou částku 30 000 eur, čímž předběžná dohoda o přestupu zanikla," tvrdí manažer brněnského klubu Jiří Hamza.

Brno je přesvědčeno o své pravdě

Španělská strana nyní argumentuje tím, že Brno nezaslalo odpověď advokátní kanceláři, která zastupuje Vigo a u níž jsou prý deponovány peníze za přestup. "Odstupné by ale nyní bylo rozhodně dražší, cena Blahůškové po jejích výkonech na ME stoupla," prohlašuje Hamza. Každopádně Blahůšková podle nynějšího právního stavu věci může hrát ve Vigu a to až do chvíle, než FIBA rozhodne v odvolacím řízení, které by se mělo uskutečnit v polovině listopadu.

Generálnímu sekretáři České basketbalové federace Miloši Pražákovi se však současné posvěcení podivného přestupu nezdá: "Ten dopis z právní kanceláře nepřišel do sídla české federace, ale jen faxem do Brna bez ověření doručení a nebyl ani na hlavičkovém papíře FIBA, jejíž generální sekretář Baumann mi nedokázal celou věc vysvětlit."

Reklama

Související témata: