Hlavní obsah

Jihočeši v prvním finále porazili ostravské volejbalisty 3:2

Pětisetové drama se šťastnějším koncem pro České Budějovice nabídla první finálová bitva o titul v extralize volejbalistů. Domácí Jihočeši ve své bouřící vyprodané hale před 2200 diváky porazili Ostravu 3:2, přičemž poslední sadu vyhráli nejtěsnějším rozdílem 15:13. Série hraná na čtyři vítězství bude pokračovat v úterý znovu na jihu Čech.

Článek

Českobudějovický tým vstupoval do bojů o titul v roli favorita, protože vyhrál základní část a letos i Český pohár. Jenže lépe začali Ostravané, kterým patřil první i třetí set. Hned od začátku zatlačili servisem, s nímž si přihrávající volejbalisté Jihostroje nevěděli rady. Až v závěru domácí dotahovali, vyrovnat už ale nestačili a prohráli 21:25.

Po změně stran se českobudějovickým hráčům začalo dařit. Bránili podle dohodnuté taktiky a naopak soupeř se nemohl dostat do tempa. Ve třetím dějství se poměr sil znovu změnil. Ostravští přitlačili na podání, se kterým měli Jihočeši včetně libera Juračky velké starosti a prohráli 17:25.

Ve čtvrtém setu ale domácí hráči znovu srovnali průběžný stav, a tak o prvním bodu v sérii rozhodoval tie-break. V něm měli více trpělivosti, pevnější nervy a lepší obranu na síti České Budějovice. Po výsledku 15:13 tak vykročily zpátky na domácí trůn, jenž loni po tříleté nadvládě opustily.

"Nemyslím si, že vyhrál lepší, ale šťastnější," prohlásil asistent Petra Broma na českobudějovické lavičce Stanislav Pochop. "Ostrava byla na začátku zápasu určitě lepší, dařil se jí servis, hrála výborně. Naši útočníci to měli velmi těžké. Smečovali většinou proti kompaktní obraně. Pak ale vynikající úroveň ostravského servisu polevila a naši smečaři to měli jednodušší. V koncovce čtvrtého a pátého setu rozhodovalo štěstí," dodal.

Ostravský kouč Zdeněk Šmejkal si prožil na rozdíl od zkušeného kolegy Broma poprvé atmosféru finále a nechybělo mnoho, aby ji okořenil výhrou. "Budějovice nemusely vyhrát, přesto zvítězily. My udělali zbytečné chyby. Nebyli jsme daleko od vítězství," mrzelo ho. "Rozhodoval servis. Ve vyhraných setech jsme dokázali dostat soupeře pod tlak, někteří naši hráči riskovali, tím jsme rozvrátili soupeřův příjem. V další fázích zápasu už se nám podání tolik nedařilo," dodal Šmejkal.

Reklama