Hlavní obsah

NBA: Miami a Oklahoma postupují, San Antonio uteklo hrobníkovi z lopaty

MIAMI

Basketbalisté Miami jsou v druhém kole play off NBA. V pátém utkání porazili doma Philadelphii 97:91 a sérii ovládli poměrem 4:1 na zápasy. S jedinou prohrou jde dál také Oklahoma, kterou v pátém zápase dovedl k postupu přes Denver Kevin Durant. Senzační vyřazení zatím odvrátilo San Antonio, jež porazilo Memphis po prodloužení 110:103.

Foto: Steve Sisney , Reuters

Kevin Durant z Oklahomy podal neuvěřitelný výkon.

Článek

Miami vedlo 16 vteřin před koncem pouze o bod, ale do závěrečné sirény se pak už hosté nedokázali prosadit. Statistiky utkání ovládl domácí Dwyane Wade s 26 body. Chrish Bosh přidal 22 a náhradník Mario Chalmers pomohl 20 body.

John Wade z Miami ovládl statistiky zápasu.foto: ČTK/AP/Lynne Sladky

V dresu Sixers poprvé v sérii výrazněji bodoval André Iguodala s 22 body, stejný počet nastřílel i veterán Elton Brand. Philadelphia sice dobře bránila pod košem, avšak Heat si pomohli 12 trojkami. Miami se v semifinále Východní konference utká s Bostonem.

Hvězdný Durant tým padnout nenechal 

Oklahoma na své palubovce ještě čtyři minuty před koncem prohrávala o devět bodů, Kevin Durant ale svůj tým padnout nenechal. Celkově v utkání nastřílel 41 bodů, včetně posledních devíti celého mužstva, navíc v koncovce zblokoval střelu J. R. Smithe.

"Kevin převzal kontrolu nad zápasem. Byl to neuvěřitelný výkon," pochválil Duranta jeho spoluhráč Nick Collison. "Prostě proměňoval střelu za střelou, když jeho tým potřeboval, tak dal koš," nechal se slyšet Tyson Chandler, který Duranta většinu zápasu bránil.

Video na Ginobila

Nejlepší celek Západní konference San Antonio utekl hrobníkovi z lopaty. V koncovce prohrávali domácí basketbalisté o tři body, Manu Ginobili 2,2 vteřiny před koncem skóroval, jenže při pokusu o trojku přešlápl a rozhodčí po přezkoumání videa změnili jeho koš na dvoubodový.

Memphis vzápětí dvěma šestkami šel znovu do tříbodového vedení, Spurs ale trojkou zároveň s klaksonem zachránil Gary Neal. V prodloužení hostující Grizzlies dali jediný koš z pole, a tak favorizované San Antonio přece jen zvítězilo.

Hráči kolem Manu Ginobila (s míčem) měli neuvěřitelné štěstí.foto: ČTK/AP/Eric Gay

"Nevím, jestli jsme ukázali srdce šampiónů, spíš jsme měli hodně štěstí. Celkově oni hrají daleko lépe než náš tým. My ale nepřestáváme bojovat," řekl po utkání Ginobili, autor 33 bodů. Tony Parker přidal 24, za hosty dal 26 bodů Zach Randolph, jenž navíc doskočil 11 míčů.

Série se za stavu 3:2 na zápasy pro Memphis přesouvá na jeho palubovku, kde bude osmý nasazený celek mít v pátek další šanci k vyřazení lídra Západní konference.

Výsledky 1. kola play off NBA:
Východní konference - 5. zápas:
Miami - Philadelphia 97:91 (konečný stav série 4:1).
Západní konference - 5. zápasy:
San Antonio - Memphis 110:103 po prodl. (stav série 2:3), Oklahoma City - Denver 100:97 (konečný stav série 4:1).

Reklama

Související témata: