Hlavní obsah

Volejbalové finále mužů se vrací na jih Čech, bronz má Zlín

Volejbalisté Ostravy odložili korunovaci Českých Budějovic a po výhře 3:0 vrátili finálovou sérii extraligy na jih Čech. Lepším servisem i obranou na síti poprvé předčili Jihostroj a vynutili si páté utkání, které se bude hrát v pondělí od 18:00. Bronzové medaile získal Zlín, který vyhrál sérii o třetí místo s Příbramí 2:1 na zápasy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radost ostravských volejbalistů

Článek

Úvod čtvrtého finále nezastihl Jihočechy v ideální formě. Trápili se na servisu a nevynucenými chybami živili tlak soupeře, který znovu hlavně zásluhou Michaloviče a kvalitního bloku rychle dospěl k suverénnímu vítězství v prvním setu.

Další rána stihla České Budějovice na začátku druhé sady. Blokař Sukuba pod sítí špatně došlápl a se zvrtnutým kotníkem musel ze hry. A ani na hřišti se hosté nemohli chytit. S Ostravou se tahali do konce setu, ale v jeho závěru prokázali domácí opět větší sílu na síti.

Ta pokračovala i po druhé změně stran, ostravští hráči dnes rozhodně nechtěli soupeři dopřát korunovaci a mistrovské oslavy. Výrazně vyšší úspěšností podání a celkem 15 bodovými bloky po hodině a čtvrt dospěli k výhře 3:0 a stále živí šanci na první titul od roku 2006.

České Budějovice nicméně po třech výhrách a studené sprše neskládají zbraně a na pondělní večer vyhlásily konec série. Pokud svá slova doloží výsledkem, mohou se stát mistry už počtvrté za posledních pět let a nejlepším způsobem se rozloučit s koučem Petrem Bromem, který odchází do Příbrami.

"Nebyli jsme tak úspěšní v útoku, celý zápas jsme měli problémy s přihrávkou. Vyjma Motyse pro nás byly problémem bodové balony," hledal Brom příčiny neúspěchu. "Dnes byla Ostrava lepší, co se týče obrany i útoku. My jsme až moc podlehli tomu, že si to doma nějak uhrajeme. Ale vracet se už nechceme v žádném případě," uvedl Brom.

Ostrava byla ve čtvrtém finále lepší ve všech směrech. "V pátek Budějovice chtěly více, dneska to bylo obráceně a v tom vidím největší rozdíl," konstatoval ostravský trenér Zdeněk Šmejkal. "Ale dařilo se nám více bránit na síti, dohrávat bodové balony. Hosté možná trošku podlehli uspokojení, my jsme se semkli a zabojovali," dodal.

Ostravský kapitán Marek Mikula si pochvaloval, že tým podal celkově lepší výkon než v pátek. "Servisem jsme je odtlačili od sítě a přišly i úspěšné bloky, které chyběly v pátek. Rozhodně to z naší strany bylo o dost lepší než včera a naznačili jsme, že se série ještě klidně může vrátit do Ostravy," řekl Mikula.

Finále play off volejbalové extraligy mužů - 4. zápas:
Ostrava - České Budějovice 3:0 (18, 20, 23)
Rozhodčí: Dočkal, Pecháček. Čas: 74 min. Diváci: 400. Stav série: 1:3.
Ostrava: Haník, Michalovič, Kubala, Mikula, Správka, Sobotka, libero Václavík - Chochlík, Kozák. Trenér: Šmejkal.
České Budějovice: Sládeček, Motys, Fila, Čajan, Mach, Sukuba, libero Juračka - Michálek, Smrčka, Torcello, Dvořák. Trenér: Brom.
O 3. místo:
Zlín - Příbram 3:0 (23, 19, 26)
Rozhodčí: Kovář, Gall. Čas: 91 min. Konečný stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: