Hlavní obsah

Basketbalistky pojedou na ME do Polska bez kapitánky Horákové

PRAHA

České basketbalistky pojedou na červnové mistrovství Evropy do Polska bez kapitánky Hany Horákové. Nejužitečnější hráčka loňského mistrovství světa v České republice, kde tým kouče Lubora Blažka skončil na druhém místě, se omluvila kvůli rodinným a zdravotním důvodům.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Hana Horáková na evropský šampionát nepojede.

Článek

Jednatřicetiletá rozehrávačka a klíčová hráčka reprezentace však letošní pauzu prý nevnímá jako svůj konec v národním týmu. "O dalším případném působení v reprezentaci jsem neuvažovala, ale rozhodně dveře definitivně nezavírám. Minulé léto pro mě bylo jak fyzicky, tak psychicky velmi náročné. Cítím potřebu si od basketu odpočinout, ale hlavně převládá pocit dluhu vůči mé rodině, se kterou chci trávit čas," vzkázala Horáková přes basketbalovou federaci.

Trenér národního týmu Lubor Blažek si uvědomuje, že absence hráčky Fenerbahce Istanbul bude pro tým velmi citelná. I proto, že Horáková jako rozehrávačka a dirigentka měla na hru týmu zásadní vliv. "Ale už se nesmíme ohlížet zpátky, protože stejně nic nezměníme. Teď se díváme dopředu. Rozhodnutí Hanky plně respektuju a musíme se starat o to, jak tu mezeru po ní zacelit. Věřím, že další hráčky to mohou zvládnout," uvedl Blažek na dnešní tiskové konferenci v Praze.

"Role Hanky je nezastupitelná na hřišti i mimo něj. Ona byla lídrem, na kterého jsme se mohli ve všech situacích obrátit. Musíme se semknout, dát do zápasů hodně energie, a tím můžeme její absenci nahradit," řekla křídelní hráčka Kateřina Elhotová.

Vedle Horákové na ME nepojedou ani další tři členky stříbrného týmu ze světového šampionátu. Reprezentační kariéru totiž uzavřely Michaela Ferančíková, Ivana Večeřová a Markéta Bednářová. Kouč Blažek tak musí před kontinentálním mistrovstvím obměnit třetinu týmu. A místo Horákové musí hledat také novou kapitánku.

Blažka prý nestraší pomyšlení na mistrovství Evropy v Lotyšsku před dvěma lety, kdy Češky také bez odpočívající Horákové, Ferančíkové a Večeřové skončily až desáté. "Budeme muset znovu tým dávat dohromady a začínat tak trochu od znova. Ale s žádnými obavami do toho jít nemůžeme, to by bylo hodně špatné," řekl Blažek.

Češky v Polsku budou obhajovat pozici nejlepšího evropského týmu z loňského MS. V základní skupině se utkají s Běloruskem, které loni porazily v semifinále MS, Velkou Británií a Izraelem. Hlavním cílem pro národní tým je postup do kvalifikace o účast na olympiádě v Londýně. Přímo na Hry postoupí vítěz ME, týmy umístěné na druhém až pátém místě půjdou do kvalifikace. "To je náš jasný úkol, zůstat po mistrovství ve hře o olympiádu. Ale vůbec to není dané, mistrovství Evropy bude hodně náročný turnaj. Ale také se musíme snažit navázat na poslední výsledek," prohlásil Blažek.

Do přípravy před ME, které pro Češky začne 18. června duelem s Izraelem, pozval osmnáct hráček. Na poslední chvíli kvůli zranění vypadla sedmatřicetiletá pivotka Petra Reisingerová ze Strakonic.

Basketbalistky se sejdou v pondělí 9. května a vyrazí na rekondiční pobyt do Lázní Bělohrad, kde začala i jejich společná cesta před loňským MS. První přípravné utkání sehrají 27. května v rámci turnaje v Karlových Varech s Polskem, kde se ještě utkají s Lotyšskem a Ruskem. Češky pak prověří ve dvojutkáních ještě Francie a Chorvatsko.

Nominace českého týmu:
Rozehrávačky: Bortelová (Toruň/Pol.), Hindráková (Trutnov), Bartoňová (ZVVZ USK Praha), Johnová (Strakonice),
křídla: Vítečková, Elhotová a Pecková (všechny ZVVZ USK Praha), Stehlíková a Hejdová (obě Frisco Sika Brno), Veselá (Valencie/Šp.), Zrůstová (Valosun Brno),
pivotky: Burgrová (Bourges/Fr.), Kulichová a Šujanová (obě ZVVZ USK Praha), Hanušová (Frisco Sika Brno), Hartigová (Hradec Králové), Škrabalová (Strakonice), Štěpánová (VŠ Praha).

Reklama