Hlavní obsah

Dallas pověsil šampióny Lakers nad propast, Chicago zatočilo s Atlantou

DALLAS

Basketbalisté Los Angeles Lakers prohrávají v semifinále Západní konference NBA s Dallasem už 0:3 na zápasy a jsou krok od vyřazení. Ve třetím utkání série prohráli obhájci titulu v Texasu 92:98. V semifinále Východní konference se dařilo Derricku Roseovi, který 44 body dovedl Chicago k vítězství v Atlantě 99:82.

Foto: Mike Stone , Reuters

Strůjcem úspěchu Dallasu byl jako obvykle Dirk Nowitzki (vpravo).

Článek

Lakers stejně jako v prvním utkání prohospodařili nadějný náskok v poslední čtvrtině. Ještě čtyři minuty před koncem svěřenci Phila Jacksona vedli o šest bodů, ale závěr utkání ovládl Dallas poměrem 18:6.

"Jsme zklamaní. Stejně jako v prvním zápase nás přehráli v koncovce. Oni si ve druhé půli došli pro fauly, my ne. Oni trefili pár trojek v poslední části, my ne. Oni si zasloužili vyhrát, my ne," řekl po utkání legendární kouč Jakcson, který nikdy v play off neprohrával 0:3 na zápasy.

Hosté se v pátečním utkání museli obejít bez Rona Artesta, který byl suspendován za faul loktem v závěru druhého zápasu. Místo něj nastoupil v základní sestavě Lamar Odom a vedl si dobře, avšak tímto tahem se ještě více oslabila lavička Lakers. Náhradníci Mavericks ji porazili 42:15.

Nowitzki zase perlil

Dallas se tradičně mohl opřít o výkon Dirka Nowitzkého, který nastřílel 32 bodů včetně čtyř trojek. Jason Terry přidal 23 bodů a Peja Stojakovič 15, z toho 11 v poslední části. Domácí vyhráli na trojky 12:3. V dresu Lakers nastřílel Andrew Bynum 21, Lamar Odom 18 a Kobe Bryant 17 bodů. Znovu se trápil Pau Gasol, jenž zůstal na 12 bodech.

Nešťastná megastar Lakers Kobe Bryant.foto: ČTK/AP/Tony Gutierrez

Ještě žádný celek v NBA neotočil sérii ze stavu 0:3. V historii soutěže se to nepovedlo všem 81 týmům, které se ocitly nad propastí.

Bulls se s Atlantou nepárali

Chicago vedlo v Atlantě po celý zápas a poměrně bez problémů vrátilo výhodu domácího prostředí na svoji stranu. Bulls vedou v sérii 2:1.

"První oddechový čas jsem si vzal už po 50 sekundách utkání. Když jsem viděl rozdíl v energii obou týmů, věděl jsem, že je zle. My jsme k tomu nepřistoupili tak soustředěně jako v minulých zápasech, nevydali jsme žádné úsilí navíc. Totálně nás přejeli," povzdechl si kouč Hawks Larry Drew.

Derrick Rose z Chicaga (vlevo) brzy ukázal, kdo je na hřišti pánem.foto: Reuters/Tami Chappell

Rose si 44 body vytvořil osobní rekord v play off. Nejužitečnější hráč soutěže se v minulých zápasech trápil se střelbou z dálky, tentokrát se nejvíce prosazoval právě v této činnosti, když trefil i čtyři trojky. "Chodili pod clony a nechávali mě na perimetru volného, tak proč nestřílet?" řekl po utkání Rose.

Atlantě se skoro nic nedařilo. Na doskoky prohrála 34:47, na trojky dokonce 1:10. Lídr Hawks Joe Johnson zůstal na 10 bodech. Absolutorium v dresu domácích zaslouží pouze rozehrávač Jeff Teague, který nastřílel 21 bodů, přičemž v první části se zasloužil o 11 ze 16 bodů Atlanty.

Výsledky 2. kola play off NBA
Východní konference - 3. zápas:
Atlanta - Chicago 82:99 (stav série 1:2).
Západní konference - 3. zápas:
Dallas - LA Lakers 98:92 (stav série 3:0).

Reklama

Související témata: