Hlavní obsah

Legendární kouč Jackson končí v NBA, láká ho dobrodružství

LOS ANGELES

Nejúspěšnější trenér historie NBA Phil Jackson po hořkém vyřazení Lakers z play-off potvrdil, že končí a chystá se na novou kapitolu svého života. Láká ho dobrodružství, cesta kolem světa na motocyklu a objevování nových míst. Návrat k týmu z Los Angeles, s nímž získal pět titulů, pětašedesátiletý stratég neplánuje.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Trenér Phil Jackson

Článek

Jackson už dvakrát opouštěl ligu se slovy, že už nikdy trénovat nebude, ale déle než rok nikdy nevydřel. A pootevřená vrátka si nechal i tentokrát. "Dnes jsem si jistý (že končím). Ale co bude třeba za půl roku, kdo ví?" řekl čtyři dny po vyřazení loňských i předloňských šampionů už v semifinále Západní konference s Dallasem, nad nímž navíc nevyhráli jediný zápas.

Trenérskou kariéru má ověnčenou úspěchy, neboť v NBA získal rekordních 11 mistrovských prstenů - pět s Lakers a předtím šest s Chicagem. Vyznavač východní filosofie měl podle svých slov štěstí na mimořádné talenty a kolem Michaela Jordana či Shaquilla O'Neala dokázal pokaždé vybudovat ideální celek.

"Talent vítězí. Když ho v týmu máte, můžete být lepší než ostatní. A já jsem mohl koučovat nejlepší basketbalisty, kteří kdy tuto hru hráli," řekl trenér, který má na kontě 1155 vítězných zápasů v NBA a od roku 2007 je členem Síně slávy.

Teď už se těší na nová dobrodružství a cesty, které hodlá podniknout. "Jako dítě jsem miloval knihu s Robinsonem Crusoem, a když jsem si dal minule pauzu, cestoval jsem po Jižním Pacifiku. Možná se vrátím i k jiným druhům dobrodružství, třeba jak procestovat svět na motorce. To mě zajímá," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články