Hlavní obsah

Nejlepší basketbalistka Evropy Horáková odchází z Turecka do Jekatěrinburgu

Nejlepší basketbalistka Evropy loňského roku a kapitánka stříbrného českého týmu z mistrovství světa 2010 Hana Horáková opouští Fenerbahce Istanbul a odchází do Jekatěrinburgu. Do tohoto ruského klubu míří také další basketbalové hvězdy Američanka Sue Birdová a Lotyška Anete Jekabsoneová-Zogotová. Jekatěrinburg letos skončil v Evropské lize třetí.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká kapitánka Hana Horáková (vlevo).

Článek

"Podepsala jsem v Rusku kontrakt na jeden rok. Je to možná moje poslední sezóna, ale to zatím nechci specifikovat. Určitě to bude další z vrcholů mé kariéry," řekla Horáková.

Jednatřicetiletá rozehrávačka se z rodinných a zdravotních důvodů omluvila z reprezentace, která se chystá na mistrovství Evropy. "Potřebuji si odpočinout a nabrat nové síly. A také se věnovat více rodině, neboť jsem byla v posledních sezónách ve stálém zápřahu. Podle smlouvy nastoupím v Jekatěrinburgu v září," dodala.

V uplynulé sezóně odehrála Horáková v Evropské lize 14 zápasů se střeleckým průměrem 4,9 bodu na utkání. Fenerbahce Istanbul prohrál ve čtvrtfinále se Spartakem Moskva.

Potká se s bývalými spoluhráčkami 

V Jekatěrinburgu se Horáková potká se svými bývalými spoluhráčkami z Brna: s ruskou pivotkou Marií Stěpanovovou, Světlanou Abrosimovovou a s Američankou Deannou Nolanovou.

Birdová přestoupila do Jekatěrinburgu ze Spartaku Moskva. Ten ji sice chtěl udržet, ale finanční nabídce bohatého ruského konkurenta nestačil konkurovat. Jekabsoneová byla v závěru uplynulé sezóny spoluhráčkou Horákové ve Fenerbahce. Do Ruska se vrací po krátké přestávce, předtím hrála v Moskvě za Dynamo a Spartak.

Jekatěrinburg naopak opouští po dvou sezonách Francouzka Celine Dumercová a také Slovenka Zuzana Žirková. Změna nastala i na postu trenéra, na němž Lotyše Gundarse Vetru nahradil kouč litevské reprezentace Algirdas Paulauskas.

"Třetí místo v Evropské lize bylo pro Jekatěrinburg určitě zklamáním. Trenéři to nemají v tomto klubu snadné, neboť vedení si myslí, že jsou fotbalový Real Madrid. Ovšem Birdová určitě týmu hodně pomůže, neboť je klíčovou hráčkou na rozehrávce," poznamenal Milan Veverka, který Jekatěrinburg trénoval před pěti lety. Vedení jej tehdy odvolalo před závěrem sezóny a nahradil jej francouzský kouč Laurent Buffard.

Reklama

Související témata: