Hlavní obsah

Vicemistryně světa Večeřová ukončila basketbalovou kariéru

Basketbalistka Ivana Večeřová se rozhodla ukončit ve 32 letech ze zdravotních důvodů aktivní kariéru. Na loňském mistrovství světa pomohla získat českému týmu stříbrné medaile, v roce 2005 se podílela na titulu mistryň Evropy. Startovala na olympijských hrách v Aténách a Pekingu a byla dlouholetou oporou Brna při jeho úspěších v domácí a Evropské lize.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká basketbalistka Ivana Večeřová

Článek

"Rozhodnutí skončit je pro mě nezvratné a neměnné, i když mi přicházejí nějaké nabídky z domácích klubů i z ciziny," řekla dnes ČTK Večeřová, která poslední sezonu odehrála za Valosun Brno. "Budu muset být sobec a myslet na své zdraví s ohledem na pozdější pohybové aktivity," dodala.

Basketbalistka, která si vyzkoušela také angažmá v korejské lize, ve španělské Valencii a Galatasarayi Istanbul, dostala v úterý zajímavou nabídku od bývalého zaměstnavatele Frisco Sika Brno. S tím, že by se mohla věnovat sportu i po manažerské nebo organizační stránce. Raději však dá přednost sportování pro radost na rekreační úrovni.

Koleno bylo ve špatném stavu už loni

"Na rehabilitaci mi lékař sdělil, že hrát na vrcholové úrovni mi nedoporučuje. Už v uplynulé sezoně bylo koleno ve špatném stavu," uvedla Večeřová, i když přiznala, že by brněnskému týmu ráda pomohla a vrátila část toho, co jí dal.

Ivana Večeřová z Česka (vpravo) a Anastasja Veramejenková z Běloruska.foto: ČTK/Radek Petrášek

S kolenem měla problémy už na zlatém mistrovství Evropy 2005 v Ankaře, kde si ve finále s Ruskem přetrhla přední zkřížené vazy. Jak začala hrát, tak jí praskl meniskus a porušila se jí chrupavka. "V jednom místě mi v koleni naráží kost na kost. Dostala jsem varování od lékařů, že bych mohla mít později vážnou artrózu a nemohla si zasportovat ani se svými dětmi," uvedla Večeřová.

Basketbal jí bude chybět. "Ale další sportovní výzva už pro mě neexistuje. Dosáhla jsem všechno. Vyhrály jsme Evropskou ligu, byly jsme mnohokrát ve Final Four. Získala jsem spoustu titulů s Brnem a dařilo se mi v reprezentaci. Všechno ostatní by už pro mě znamenalo plnění povinností," prohlásila. "Z toho už není radost. Chtěla bych mít děti. Čas se naplnil, věk neúprosně běží," konstatovala Večeřová.

Reklama