Hlavní obsah

Plážoví volejbalisté Beneš s Kubalou skončili v Praze sedmí

PRAHA

Plážoví volejbalisté Petr Beneš a Přemysl Kubala skončili na turnaji Světového okruhu v Praze sedmí. V opravách v sobotu na Štvanici podlehli brazilskému páru Cunha, Pedro hladce 0:2 po setech 14:21 a 11:21.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Beneš (vpravo) smečuje přes Janise Šmedinše z Lotyšska - ilustrační foto.

Článek

"Dneska to byl jednoznačný výsledek, ale za to umístění v osmičce jsme rádi," řekl novinářům po utkání Beneš. "Je to pro mě takové ujištění, že na to máme, ale na druhou stranu je to teprve první turnaj a nelze to přeceňovat," dodal.

Brazilci od začátku zápasu soustavně posílali servis právě na Beneše a tomu se nedařilo zakončovat. "Všechny týmy tady podávaly na mě a ten úbytek sil už byl výrazný," přiznal Beneš. Soupeři záhy vedli 10:5, a když ubránili i Kubalův překvapivý útok "na druhou", byl první set jejich. "Brazilci byli téměř bezchybní a nám naopak žádná činnost nefungovala, neměli jsme se na čem chytit," řekl Kubala.

V druhé sadě trápení v útoku pokračovalo a fanoušci, mezi nimiž byl i prezident Václav Klaus, marně tlačili český pár k úspěchu. Cunha s Pedrem si tentokrát zajistili pětibodový náskok ještě rychleji (7:2) a zápas dovedli za 34 minut k jednoznačnému vítězství.

Dneska bychom asi neporazili skoro nikoho 

Beneš si posteskl, že nedokázali brazilskou dvojici přinutit k chybám. "Nebylo to tím, že bychom třeba byli z Brazilců rozklepaní, vždyť právě Cunhu jsme vloni v Jablonkách porazili. Ale dneska bychom asi neporazili skoro nikoho," prohlásil.

Zkušený český pár mohl v případě vítězství vyrovnat svůj dosud nejlepší výsledek na Světovém okruhu. Pátí skončili Kubala s Benešem loni na grandslamovém turnaji ve Starých Jablonkách v Polsku. Pražské umístění jim zajistilo prémii 7600 dolarů a 300 bodů do žebříčku, podle nějž se bude za rok postupovat na olympijské hry v Londýně.

Pro Kubalu s Benešem byla Praha prvním turnajem sezóny mezi elitou. Na písku spolu úřadující mistři republiky trénují jen čtrnáct dnů, protože Kubala teprve nedávno zakončil šestkovou sezonu v týmu extraligových finalistů z Ostravy.

V nedělním finále se na Štvanici podle očekávání utkají nejvýše nasazená americká dvojice Todd Rogers, Phil Dalhausser a turnajové dvojky Emanuel s Alisonem z Brazílie. Letos neporažení Američané však měli v semifinále s Pedrem a Cunhou hodně práce a první set vyhráli až po nesmírně dramatickém boji 40:38, což je v plážovém volejbalu nevídané skóre.

Turnaj Světového okruhu plážových volejbalistů v Praze:
Opravy - 5. kolo: Cunha, Pedro (12-Braz.) - P. Beneš, Kubala (9-ČR) 2:0 (14, 11).
Česká dvojice obsadila 7. místo.

Reklama