Hlavní obsah

Alison s Emanuelem ukončili na Štvanici kralování Američanů

PRAHA

V Praze na Štvanici skončila vítězná série amerických beachvolejbalistů Phila Dalhaussera s Toddem Rogersem, která trvala od loňského července. Turnaj Světového okruhu v české metropoli vyhráli Brazilci Alison s Emanuelem. Loňské pražské šampiony a úřadující olympijské vítěze porazili ve finálové bitvě po setech 21:19 a 21:14.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Američané Phil Dalhausser (vpravo) a Todd Rogers v Praze padli

Článek

Brazilci nastoupili před zaplněným štvanickým hledištěm s více než pěti tisíci diváky s větší motivací, více prožívali výměny a zvolili lepší taktiku. "Byla to hlavně týmová spolupráce a soustředěnost na každý míč," uvedl osmatřicetiletý Emanuel Rego, co bylo klíčem k jeho již 70. titulu na turnajích mezinárodní federace FIVB. Na patnáctý pokus se dočkal prvního společného triumfu s Alisonem.

Před třemi lety při pražské premiéře byl Emanuel tehdy ještě s Ricardem bronzový, loni s Alisonem skončili druzí a letos získali zlatou medaili. Zpočátku servis směřovali na vyššího z Američanů, blokaře Dalhaussera, a dříve se dostali k setbolu. Druhý v pořadí proměnil Emanuel, když prokázal skvělou techniku i přehled u sítě. "Pomohla nám také fantastická atmosféra. Publikum do nás pumpovalo sílu, to se pak hra snáz," řekl brazilský rekordman v rozhovoru pro Českou televizi.

Americké jedničky zůstaly za očekáváním. V průběhu druhé sady se Alison s Emanuelem zaměřili podáním na Rogerse, jenž se navíc nechal rozhodit sporným výrokem sudího a do pohody už se američtí favorité nedostali. Kupili nebývalé chyby a v závěru rezignovali. Po 40 zápasech tak skončila jejich vítězná šňůra a po pěti výhrách přišla i první finálová prohra s dnešními soupeři.

"Rozhodl můj výkon a moje přihrávka," přiznal sebekriticky Dalhausser. "Jsem zklamaný, chtěli jsme vyhrát, ale dneska jsme hráli špatně," dodal. Vítězní Brazilci si z Prahy odvezli prémii 30.000 dolarů, poražení finalisté 21.000. Při ideálním počasí na beach volejbal padl při třetím ročníku turnaje na Štvanici i divácký rekord, oficiálně se na světové hvězdy přišlo dnes podívat 5258 lidí. Pořadatelé po vydařené akci uvažují, že budou kandidovat na pořádání mistrovství světa v roce 2013.

Bronzové medaile získali nečekaně Švýcaři Sascha Heyer se Sebastianem Chevallierem, kteří se z kvalifikace probili až na třetí místo. Během pěti dnů absolvovali porci deseti zápasů. Nad dalšími hráči brazilské velmoci Cunhou a Pedrem vyhráli v duelu zklamaných semifinalistů 2:1 na sety.

České jedničky Petr Beneš s Přemyslem Kubalou vybojovali cenné sedmé místo a dále mohou snít o účasti na olympijských hrách v Londýně. Turnaj v Praze byl součástí olympijské kvalifikace, po jejímž skončení se na OH dostane přímo nejlepších 16 párů.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu mužů v Praze:
Finále: Emanuel, Alison (2-Braz.) - Rogers, Dalhausser (1-USA) 2:0 (19, 14),
O 3. místo: Heyer, Chevallier (29-Švýc.) - Cunha, Pedro (12-Braz.) 2:1 (18, -18, 15).

Reklama