Hlavní obsah

Nerozehrané české basketbalistky podlehly ve Varech Polkám

České basketbalistky zahájily herní přípravu na červnové mistrovství Evropy porážkou. V Karlových Varech, v dějišti stříbrného úspěchu z loňského mistrovství světa, podlehly v pátek na úvod mezinárodního turnaje Polsku 48:51 po poločase 28:30.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Česká basketbalistka Roman hejdová (v bílém) se snaží přejít přes soupeřku z Polska.

Článek

Český tým dal sice prvních deset bodů zápasu, ale v utkání se na něm často projevovala nesehranost, která měla za následek velmi brzy ztrátu nadějného vedení. Polky, které budou od 18. června do 3. července hostit evropský šampionát, byly výrazně úspěšnější při střelbě.

"Byl to pro nás velice těžký zápas, zvláště s procentem střelby, jaké jsme měli (28 procent). V postupném útoku hra zatím nefunguje. Bylo vidět, že jsou holky unavené," řekl trenér Lubor Blažek. "Pro nás ale tento turnaj není vrchol. Nejsem šťastný, že jsme nevyhráli, ale byl to náš první zápas. Polky už čtyři odehrály. Věřím, že až únava odezní, zlepší se i naše hra," dodal český kouč.

I souhra polských basketbalistek ale vázla, jako kdyby jim ruce svazovala zpráva o úmrtí někdejší reprezentantky Malgorzaty Dydekové. K uctění památky sedmatřicetileté hvězdy, která dnes zemřela po nedávném infarktu, hrál polský tým s černými páskami na dresech.

"Po zprávě, která nás ráno zasáhla, byly holky smutné. Postupem dne se ale nálada vylepšovala. Jakmile začal zápas, mohly na to přestat myslet a soustředit se jen na basketbal," konstatoval polský trenér Dariusz Macijewski.

Druhým soupeřem českého celku bude v sobotu Lotyšsko, v neděli se Blažkovy svěřenkyně utkají s Ruskem.

Mezinárodní turnaj basketbalistek v Karlových Varech v rámci přípravy na ME
Česko - Polsko 48:51 (16:13, 28:30, 39:39)
Nejvíce bodů: Burgrová, Kulichová a Vítečková po 7 - Szottová 11, Žurowská 10, Gulaková-Lipková 8. Rozhodčí: V. Lukeš, Milata, Macela (všichni ČR). Trestné hody: 24/12 - 7/5. Fauly: 14:22. Trojky: 2:4.

Reklama

Související témata: