Hlavní obsah

Nymburk na úvod finálové série jasně přehrál Prostějov

Basketbalisté Nymburka rázně vykročili za osmým titulem v české lize, když v dnešním úvodním zápase finálové série porazili Prostějov přesvědčivě 89:64. Nymburk rozhodl o svém triumfu už v prvním poločase, který vyhrál o 20 bodů. Finále pokračuje ve středu opět v Nymburku, série se hraje na čtyři vítězné zápasy.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Basketbalista Nymburka Pavel Pumprla smečuje

Článek

Prostějov, který se v souboji o titul poměřil s Nymburkem i loni, ještě v sobotu dohrával semifinálovou sérii s Pardubicemi a na Hanácích dnes bylo znát, že po náročném souboji ještě nemají tolik energie.

"Mít den na přípravu na finálový zápas je žalostně málo. Federace by se měla zamyslet, jestli tímhle přispěje k atraktivitě série. Od začátku bylo vidět, že nemáme šanci, nedokázali jsme Nymburku čelit," posteskl si kouč Prostějova Peter Bálint. Naopak domácí trenér Ronen Ginzburg byl rád, že jeho tým chytil herní rytmus, přestože poslední zápas naopak sehrál v rychle ukončeném semifinále s Děčínem před devíti dny.

Nymburk rychle vycítil, že soupeř není v ideálním rozpoložení, a z hráčů Prostějova dál vysával síly, když je neustále trápil vytaženou a velmi agresivní obranou. "Od začátku jsme hráli přesně tak, jak jsme si před zápasem řekli. Všechno vycházelo z naší výborné obrany, nepustili jsme do hry jejich dirigenta Lawrence. Snad to tak bude pokračovat i v dalších zápasech," řekl domácí nejlepší kanonýr Michal Křemen.

Hosté v útoku kupili řadu chyb a ztrát, nutili se do těžkých střel a krkolomných akcí. To dokonale sedělo rychlé hře Nymburka, jehož hráči naopak volili co nejefektivnější zakončení po rychle sehraných kombinacích. "Když se soupeř jako Nymburk rozjede, je těžké ho zastavovat. Nechytili jsme začátek a pak už nebyla šance, abychom to zdramatizovali," řekl prostějovský střelec Benas Veikalas.

Vysokou laťku nastavila už základní pětka Nymburka a tempo ještě vystupňoval náhradník Křemen, který dal v krátkém časovém úseku 12 bodů a dirigoval hlavní nápor svého týmu. Blýskl se i trojkou přesně s klaksonem oznamujícím konec první čtvrtiny.

V 16. minutě vedl Nymburk o 20 bodů

Už po deseti minutách Prostějov ztrácel propastných šestnáct bodů a byl daleko od toho, aby favorizovaný Nymburk potrápil podobně jako v předchozích dvou soubojích v nadstavbové části. Nymburští jen za první poločas donutili Hanáky k deseti ztrátám a v 16. minutě pivot Benda efektní smečí symbolicky zvýšil už na dvacetibodový rozdíl.

To už hosté pochopili, že dnes v hale sportovního centra neuspějí, a jejich kouč Peter Bálint na dlouhé úseky stahoval ze hry opory Lawrence a Landryho, aby je šetřil na pokračování série.

Natěšený Nymburk ale ani pak nepolevil ve vysokém tempu, jako by chtěl soupeře hned na úvod série co nejvíc srazit na kolena. Prostějov se však po špatném vstupu do třetí čtvrtiny vzchopil a nepřipustil totální debakl, i když z tváří jeho hráčů šlo vyčíst velkou frustraci.

O vítězství Nymburka ani tak nebylo sebemenších pochyb. Domácí trenéři navíc před středečním zápasem dál často rotovali sestavou a také oni klíčovým hráčům nastřádali síly před pokračováním série.

Finále ligy basketbalistů, první zápas:
ČEZ Nymburk - BK Prostějov 89:64 (26:10, 49:29, 69:49)
Nejvíce bodů: Křemen 18, Pumprla a Chán po 10, Benda a Nissim po 9 - Veikalas 15, Landry 9, Lawrence a Šležas po 8. Rozhodčí: Dolinek, Vrážel, Hošek. Fauly: 16:22. Trestné hody: 26/20 - 14/8. Diváci: 1250.

Reklama

Související témata: