Hlavní obsah

Dallas chce ve finále NBA překvapit "Tým snů" z Miami

NEW YORK

Po pěti letech se ve finále zámořské basketbalové ligy NBA zopakuje souboj hráčů Dallasu Mavericks s Miami Heat, v němž se Dallas pokusí o velkou odvetu. Miami, které s hvězdami první kategorie LeBronem Jamesem, Dwaynem Wadem a Chrisem Boshem ve svém středu připomíná "Dream Team", touží potvrdit pozici velkého favorita. Proti však stojí nažhavený Dallas, vedený v oslnivé formě hrajícím německým kanonýrem Dirkem Nowitzkým.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Dirk Nowitzki z Dallasu (vlevo) hraje letos v oslnivé formě.

Článek

První zápas série se uskuteční v noci na středu v Miami. "Západní konferenci jsme sice vyhráli, ale to hlavní teprve přijde. Ale náš cíl je od začátku soutěže jasný - titul. To jsme si řekli už loni v říjnu," prohlásil odhodlaně Nowitzki.

Ten stále čeká stejně jako celý klub na premiérový triumf v NBA a ještě teď si dobře vybavuje minulé finále z roku 2006. Mavericks tehdy vedli už 2:0 na zápasy, ale Miami nakonec velkým obratem a čtyřmi výhrami v řadě uchvátilo svůj první a zatím také poslední mistrovský primát. A hráči Dallasu si jen mohli stýskat nad tím, že na ně možná byli přísnější i rozhodčí.

Straší je i Wade 

Dallas straší ve vzpomínkách i elitní střelec Miami Wade, který skvělými výkony dotáhl Heat k titulu a těšil se i z ceny pro nejužitečnějšího hráče finále. Podle Wadea nyní bude klíčové, jak floridský tým ubrání právě Nowitzkého.

"Už před pěti lety jsem si myslel, že je výborný, ale teď je prostě fenomenální. Vyspěl, hraje chytřeji, rozhoduje v koncích zápasů. Střelba, jakou má on, je jedna z nejlepších, co liga kdy viděla. A hlavně je mnohem hladovější po úspěchu než před pěti lety," pochválil velkého soka Wade.

Nyní bude možná Dallasu fandit většina basketbalového světa. Miami je totiž s velkou trojkou James, Wade a Bosh mnohým fanouškům trnem v oku. Především Jamesův loňský odchod z Clevelandu do Miami vzbudil spoustu emocí. James si však stejně jako Nowitzki možná splní sen a poprvé si navlékne prsten pro šampióna NBA, který v bohaté sbírce jeho individuálních trofejí stále schází.

Miami po rozpačitém startu do sezóny už své možnosti v play off ukázalo, když v semifinále a finále Východní konference vyřadilo silné celky Bostonu a Chicaga. Především obrat v posledním utkání s Chicagem, nejlepším týmem základní části, které vedl nejužitečnější hráč sezony Derrick Rose, vzbudil respekt.

Miami nepoložilo ani to, že necelé čtyři minuty před koncem zápasu prohrávalo s Chicagem o 12 bodů. Podobný kousek se ale povedl také Dallasu v jeho rozhodujícím utkání ve finále Západní konference s Oklahomou.

Reklama

Související témata: