Hlavní obsah

Basketbalisté Dallasu otočili druhé finále NBA v Miami

MIAMI

Basketbalisté Dallasu vyhráli druhé finále NBA v Miami 95:93 s srovnali stav série na 1:1. Mavericks sice v závěrečné čtvrtině prohrávali už o 15 bodů, k obratu je ale dovedl Dirk Nowitzki, který nastřílel posledních devět bodů hostujícího týmu včetně vítězného nájezdu 3,6 vteřiny před koncem.

Foto: Reuters

Dirk Nowitzki (vpravo) z Dallasu Mavericks bojuje o míč ve finále NBA proti Miami Heat s Dwyanem Wadem.

Článek

Druhý finálový zápas připomínal průběhem sinusoidu. Ve druhé čtvrtině Dallas vedl už o devět bodů, ale Miami předvedlo na přelomu poločasů šňůru 15:1. Ani ve druhé půli se Mavericks příliš nedařilo. Hosté ztratili spoustu míčů a v útoku nebyli schopni vymyslet kloudnou akci. Toho využili domácí Heat, kteří se sedm minut před koncem utkání dostali do vedení 88:73.

Od té chvíle však začal velký obrat celku z Texasu. Minutu před koncem srovnal Nowitzki na 90:90. Zaskočení domácí v útoku nebyli schopni nic vymyslet, za což je ztrestala německá hvězda trojkou 27 sekund před závěrečným klaksonem.

"Překonali jsme je obranou, začali jsme presovat po celém hřišti a bojovali jsme. Sice jsme jim nechali hodně doskoků, ale pořád jsme se po nich v obraně sápali," vyzdvihl Nowitzki těsnou obranu Mavericks v závěru zápasu.

Miami sice dokázalo po překvapivém výhozu z autu srovnat trojkou Maria Chalmerse, avšak utkání definitivně rozhodl Nowitzki levorukou donáškou, ačkoli právě na této ruce laboruje se zraněným prstem. Německý hráč celkem nastřílel 24 bodů a doskočil 11 míčů, z jeho spoluhráčů mu zdatně sekundovali Shawn Marion s 20 a Jason Terry se 16 body.

Nejlepším střelcem utkání byl domácí Dwyane Wade s 36 body. LeBron James přidal 20, ale třetí hvězda Heat Chris Bosh zůstal na 12 a navíc si v poslední minutě ukopl míč do autu.

Miami v letošním play-off poprvé z deseti zápasů prohrálo na svém hřišti. Nyní se série přesouvá do Dallasu, kde se dle finálového formátu bude hrát hned třikrát za sebou. Třetí zápas se je v Texasu na programu v neděli.

Finále play off NBA - 2. zápas:
Miami - Dallas 93:95 (stav série 1:1).

Reklama

Související témata: