Hlavní obsah

Házenkářky utrpěly v baráži o MS těžký debakl s Černou Horou

OLOMOUC

České házenkářky utrpěly v úvodním utkání kvalifikace mistrovství světa v Olomouci proti Černé Hoře debakl 26:42 a šance na postup se jim vzdálila do oblasti teorie. Odveta se hraje příští pátek v Pljevlji.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Česká házenkářka Michaela Hrbková (vpravo) a její černohorská sokyně Andjela Bulatovičová

Článek

"Hráli jsme proti jednomu z nejlepších týmů světa. Naším největším problémem byl respekt. Druhý poločas byl o něco lepší, ale rozdíl mezi oběma týmy byl znatelný," konstatoval po utkání kouč Jan Bašný. "Nečekaly jsme, že Češky předvedou tak slabý výkon," citoval černohorskou házenkářku Milenu Kněževičovou denik.cz.

Duel o postupovou naději byl od úvodu pro výběr trenéra Bašného hororem. Domácí reprezentantky už po čtyřech minutách prohrávaly 0:4 a nebyla síla, která by černohorskou kanonádu zastavila. Češky hrály proti zasunuté obraně ustrašeně, bez nápadu a navrch je dusilo obrovské množství technických chyb, po kterých soupeř vyrážel do trháků.

"Každá naše technická chyba byl brejk, a to se strašně těžko chytá. Jejich střelkyně měly pokaždé volnou ruku a technicky jsou na tom úplně někde jinde. Je to paráda se na to dívat, kéž bychom tohle uměly i my," řekla brankářka Barbora Raníková.

Po čtvrthodině sice domácí házenkářky držely přijatelný stav 5:9, ale v závěru první půle je Černá Hora pasovala do role statistek. Hostující tým, tvořený z velké části hráčkami Podgorici, po nacvičených kombinacích a signálech sázel gól za gólem.

Češky se nevzchopily ani v oddechovém čase nebo v přesilovce. Mezi 16. a 25. minutou neskórovaly a šestý tým z posledního mistrovství Evropy jim šňůrou sedmi branek utekl na 16:5. "V tom, že se nedařilo, bych neviděla až takový problém, ale byly jsme až příliš bojácné. Je to škoda, že jsme nehrály víc uvolněně," prohlásila Klára Černá.

Černohorky už v půli vedly o čtrnáct gólů a závěr byl pouze formalitou. Jejich dominance chvilkami přecházela v exhibici, a i když se v českých barvách rozstřílela Tomečková, propastný rozdíl v kvalitě obou výběrů neklesl pod šestnáct gólů.

První zápas kvalifikace MS házenkářek v Olomouci:
Česká republika - Černá Hora 26:42 (7:21)
Nejvíce branek: Tomečková 7, Černá a Luzumová po 3, Poznarová 3/2, Martínková, Hrbková, Vítková a Crhová po 2 - Bulatovičová 9/1, Djokičová 8, Radičevičová 7, Popovičová 5/1. Rozhodčí: Arntsenová, Gullaksenová (obě Nor.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/3. Vyloučení: 5:3. ČK: 60. Vukčevičová (Č. Hora). Diváci: 1000.

Reklama

Související témata: