Hlavní obsah

Na ME basketbalistek jede šest vicemistryň světa

PRAHA

Kádr basketbalistek pro mistrovství Evropy v Polsku tvoří z poloviny loňské vicemistryně světa. Při finálním zužování nominace se z medailistek nedostalo jen na křídelní hráčku Terezu Peckovou z USK Praha, trenér Lubor Blažek postavil do pozic náhradnic i strakonickou rozehrávačku Darinu Johnovou a pivotku VŠ Praha Kamilu Štěpánovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek

Článek

"Ještě budou v nadcházejících dnech na telefonu pro případ indispozice některé z hráček, aby byly připravené kdykoliv naskočit do hry," řekl ČTK Blažek.

Po loňském stříbru z karlovarského světového šampionátu se budou pokoušet v Polsku o další úspěch Veronika Bortelová, Eva Vítečková, Kateřina Elhotová, Jana Veselá, Ilona Burgrová a Petra Kulichová. V týmu jsou i Michala Hartigová s Romanou Hejdovou, které vloni postihlo vyřazení z nominace na MS při posledním škrtání jmen. Družstvo doplňují Kateřina Bartoňová, Michaela Zrůstová, Alena Hanušová a Zuzana Škrabalová.

"V téhle fázi přípravy už jsme chtěli, aby těch dvanáct holek mělo klid, aby si uvědomily roli v týmu a nemusely se zatěžovat myšlenkami, jestli pojedou, nebo ne," řekl Blažek dva týdny před startem turnaje. "Někde jsem váhal do poslední chvíle, ale převládá u mě pocit, že jsme vybrali nejlepší tým, jaký máme momentálně k dispozici," dodal kouč.

Národní tým vyrazí v pondělí na soustředění do Klatov, kde basketbalistky ve čtvrtek a v pátek sehrají generálku na ME s Chorvatskem. Do Polska se reprezentace přesune 16. června a o dva dny později nastoupí v základní skupině B k prvnímu zápasu proti Izraeli. Dalšími soupeři budou Velká Británie a Bělorusko.

Nominace českého týmu:
Rozehrávačky: Bartoňová (ZVVZ USK Praha), Bortelová (Toruň/Pol.),
křídla: Elhotová (ZVVZ USK Praha), Hejdová (Frisco Sika Brno), Veselá (Valencie/Šp.), Vítečková (ZVVZ USK Praha), Zrůstová (Valosun Brno),
pivotky: Burgrová (Bourges/Fr., nyní ZVVZ USK Praha), Kulichová (ZVVZ USK Praha), Hanušová (Frisco Sika Brno), Hartigová (Hradec Králové), Škrabalová (Strakonice).

Reklama

Související témata: