Hlavní obsah

Nečekaný zádrhel. Házenkáři prohráli v Řecku a o ME musejí ještě bojovat

SOLUŇ

Čeští házenkáři ve středu prohráli nečekaně v Soluni v kvalifikaci mistrovství Evropy s Řeckem kvůli špatné koncovce 24:26 a o postup na evropský šampionát do Srbska 2012 tak musejí ještě bojovat. Závěrečné utkání 6. skupiny odehrají v sobotu 11. června s Nizozemskem v Praze na Podvinném mlýně.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V tabulce mají Češi šest bodů, zatímco do čela poskočili Norové, kteří dnes porazili poslední Nizozemsko. Řekové mají díky výhře pět bodů. Postup na ME si ze skupiny zajistí dva nejlepší celky, což znamená, že českému výběru stačí k postupu na evropský šampionát porazit v sobotu doma Nizozemsko.

„Nevydařil se nám vstup do zápasu, kdy jsme prohrávali 0:3. To nebylo způsobeno špatnou obranou, ale nedařilo se nám v útoku, kde jsme ztráceli lehké míče a neproměnili vyložené šance. Ve druhém poločase jsme dokázali vybojovat remízu, ale ani nadále nebyl náš útočný projev v pořádku. Řecku nechyběla disciplína po celých šedesát minut zápasu. Nicméně musíme respektovat dnešní porážku a připravit vše na to, abychom zvládli poslední zápas proti Nizozemsku,“ komentoval výkon svých svěřenců trenér Martin Lipták.

Nevyšel ani vstup do druhé půle 

Na domácí palubovce dokázali házenkáři porazit Řeky o dvanáct branek, ale v Soluni se dnes v útoku trápili. V první třicetiminutovce dali z 27 střel jen deset branek, přičemž čtyři rány orazítkovaly tyč. Ani Řekové ale nemířili přesně, nebo je vychytal Štochl. Češi otočili na 5:4, ale to bylo poprvé a naposledy, kdy v utkání vedli. Domácí totiž odskočili i díky vyloučení Beneše o tři branky, ale Češi před půli snížili na 10:11. Zásluhu na tom měl Sklenák, který proměnil čtyři sedmimetrové hody.

V soluňské hale házenkářům nevyšel ani vstup do druhé části a prohrávali o tři branky až do deváté minuty, kdy snížili na 14:15. Pak byl ale vyloučen Hynek a ztráta narostla až na 15:19. Češi ale zpevnili obranu, dostali se do rychlých brejků. Nejlepší házenkář světa Jícha v 50. minutě vstřelil svoji pátou branku utkání a navíc ho fauloval Alvanos, který byl vyloučen. V přesilovce Češi dokázali vyrovnat na 20:20.

V dramatické koncovce házenkáři neustále doháněli jednobrankový náskok domácích. Několikrát dokázal vyrovnat Jícha, ale technická chyba minutu před koncem tým připravila o míč. Snížení Sobola přišlo pak již pozdě a risk v podobě vysunuté obrany přinesl rozhodující branku pro našeho dnešního soupeře.

Kvalifikace házenkářů o postup na ME 2012 v Soluni
Řecko - Česko 26:24 (11:10), Nizozemsko - Norsko 21:36 (10:19)
Tabulka 6. skupiny
1.Norsko5401153:1278
2.Česko5302140:1216
3.Řecko5212131:1415
4.Nizozemsko5014129:1641

Reklama

Související témata: