Hlavní obsah

Nymburk v prodloužení vydřel výhru nad Prostějovem a vede 3:2 na zápasy

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka vyhráli po boji středeční páté utkání finálové série NBL nad Prostějovem 86:84 po prodloužení. Ujali se tak vedení v sérii 3:2 a v pátek mohou v Prostějově slavit již osmý titul v řadě.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Prostějovský Andrius Šležas (vlevo) brání Radka Nečase z Nymburka.

Článek

Oba týmy si uvědomovaly, že páté utkání je klíčové pro další vývoj finále, proto od začátku nastoupily s maximálním nasazením. Především Nymburk dával v prvních minutách zapomenout na dva nevydařené zápasy v Prostějově.

Hosty ale držela v neustálém kontaktu zahraniční legie v čele s kanadským pivotem Landrym, který jen za první půli zaznamenal 16 ze svých 18 bodů. Postupně se k němu přidali i rozehrávač Lawrence a Veikalas.

Také Nymburk táhl střelecky Američan Simmons, ten však měl výraznou podporu i od Čechů především od kapitána Sokolovského či pivota Bendy.

Postupem času se však přestalo Nymburku dařit střelecky a ve hře ho držel především velmi dobrý útočný doskok. Celkem v útoku domácí doskočili 26 míčů, zatímco hosté jen deset.

Zápas lámal v polovině třetí čtvrtiny, kdy Prostějov zaznamenal tři trojky v řadě a otočil skóre. Nymburk na tento nápor nedokázal zareagovat a postupně nabral osmibodovou ztrátu. Pět minut před koncem sice ucítil šanci, ale čáru přes rozpočet mu udělala technická chyba Simmonse, po které házel Veikalas neomylně čtyři trestné hody a Prostějov znovu utekl na devět bodů 71:62.

Nymburk však potvrdil svou sílu a především zásluhou Bendy předvedl šňůru 12:3 a Nissim trojkou minutu před koncem srovnal na 74:74. A byl to izraelský rozehrávač, který 30 sekund před koncem další trojkou zařídil vedení, to však hned vzápětí vynuloval Lawrence.

Nymburk měl k dispozici poslední útok, ale Simmons nedal. Zápas tak šel do prodloužení.

V něm Prostějov znovu chytl dech a neustále vedl, přesto nakonec slavil Nymburk. Nissim srovnal a Simmons měl znovu rozhodnout. Sice minul, ale míč se nečekaně dostal k Nečasovi a obranný specialista dal tři sekundy před koncem rozhodující koš.

"Nejsem hrdina, prostě to tam ke mně spadlo," řekl v pozápasovém rozhovoru Radek Nečas. "Tohle vítězství se ale vůbec nerodilo lehce. Dneska rozhodovala bojovnost. Doufám, že jsme navnadili fanoušky, aby na nás po tom nepovedeném víkendu v Prostějově nezanevřeli," nabádal fandy k páteční cestě na Hanou.

Nečase prý překvapilo, že Prostějov dokázal téměř celý zápas odehrát v podstatě v základní sestavě. "Málem nás porazila pětice hráčů. Doufal jsem, že jim dojdou síly, ale nestalo se to. I proto byla výhra jen se štěstím," uvedl. "Chtěli jsme napravit ten Prostějov, kam jsme jeli jen na výlet a asi jsme si mysleli, že nám soupeř titul daruje. Tím jsme jim dali vítr do plachet. Dnes jsme se ale mlátili o každý míč. Bylo to náročné, ale výhra nám tu bolest vynahradí," dodal.

Finále play-off ligy basketbalistů - 5. zápas
Nymburk - Prostějov 86:84 po prodl. (21:21, 36:35, 49:55, 77:77)
Nejvíce bodů: Simmons 21, Nissim 16, Benda 15, Sokolovský 10 - Lawrence 19, Landry 18, Veikalas 17, Nicholson 14, Šlezas 10. Rozhodčí: Lukeš, Vrážel, Hošek. Fauly: 25:25. Pět chyb: 45. Benda - 45. Nicholson. Trestné hody: 25/11 - 21/16. Trojky: 9:8. Diváci: 1300. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: