Hlavní obsah

Basketbalisté Dallasu jsou poprvé v historii vítězi NBA

Basketbalisté Dallasu vyhráli poprvé v historii NBA. V šestém finálovém duelu zámořské soutěže zvítězili v Miami 105:95 a hvězdný tým Heat porazili 4:2 na zápasy. Nejužitečnějším hráčem finále byl zvolen Němec Dirk Nowitzki, hlavní opora šampiónů.

Foto: Mike Segar, Reuters

Dirk Nowitzki se chystá zakončit ve finále NBA s Miami

Článek

Dallas otočil sérii ze stavu 1:2 na zápasy a podařila se mu pomsta za rok 2006, kdy naopak Miami slavilo zisk svého premiérového titulu na palubovce Mavericks. "Dnes jsme se dočkali odplaty," uvedl Jason Terry, s 27 body nejlepší střelec Dallasu v nedělním utkání. "Všechny naše individuální příběhy nás dohnaly k vytouženému titulu," dodal Terry, jenž je v současném týmu spolu s Nowitzkým a majitelem klubu Markem Cubanem jediným pamětníkem ztraceného finále před pěti lety.

Nejlepším byl Nowitzki

Největší osobností vítězů byl Nowitzki, jenž ve finálové sérii nastřílel v průměru 27 bodů na zápas a zaznamenal 9,4 doskoku. Potýkal se přitom se zraněním a nemocí. "Pracovali jsme kvůli tomu hodně a dlouho. Tenhle tým má za sebou neuvěřitelnou jízdu," uvedl 213 cm vysoký Němec, jenž v neděli oslaví třiatřicáté narozeniny.

Svého prvního titulu se v novém týmu nedočkal slavný LeBron James, jenž právě kvůli vítězství v NBA odešel před sezónou z Clevelandu do Miami a vytvořil hvězdné trio s Chrisem Boshem a Dwyanem Wadem. "Už tuhle ligu hraju osm let. Nic mě nezastaví v mé snaze stát se šampiónem. Samozřejmě to bolí, ale nebudu věšet hlavu. Vím, kolik práce jako tým jsme do toho vložili," řekl s 21 body nejlepší střelec poražených v posledním utkání sezony. Ve finále neuspěl už v roce 2007 s Clevelandem.

Nedělní zápas podobně jako předchozí klání v sérii připomínal jízdu na horské dráze. Lepší vstup měli domácí Heat, kteří už v šesté minutě vedli 20:11. Na to ale zareagoval Dallas šňůrou 21:4, na níž se nepodílel Nowitzki, který odpočíval s dvěma fauly na lavičce. Německé hvězdě se první půle vůbec nepovedla, když trefila pouze jednu z 12 střel a v poločase měla na kontě pouhé tři body. I bez Nowitzkého bodového přísunu Dallas vedl až o 12 bodů, na což ale zareagovalo šňůrou 14:0 Miami.

Právě po změně ve vedení došlo na hřišti k potyčce, po které inkasovali technické chyby hostující Stevenson a domácí Haslem s Chalmersem. Při tomto konfliktu na hřiště vběhli hráči z obou laviček, kteří však zůstali nepotrestáni, protože okamžik předtím sudí odpískali oddechový čas.

Od té chvíle už se obě družstva soustředila jen na basketbal. Nowitzkého matné vystoupení v první půli nahradil vynikajícím výkonem Terry, který do poločasu stihl nastřílet 19 bodů a hlavně díky němu celek z Texasu neprohrával.

Na začátku třetí čtvrtiny se Miami po Boshově koši naposledy dostalo do vedení. Poté začali mít navrch Mavericks, kteří zlepšili obranu a v útoku působili týmovějším dojmem. Miami navíc zahodilo 13 trestných hodů z 33 pokusů. Před poslední částí vedli hosté o devět bodů.

Nejblíže na dostřel se domácí přiblížili deset minut před koncem, kdy prohrávali o čtyři body, ale od té chvíle náskok Dallasu už jen narůstal. Do zápasu nakonec výrazněji promluvil i Nowitzki, který v poslední části zaznamenal 10 bodů. Hráči Heat se nezmohli ani na závěrečný nápor, protože nebyli schopni v posledních minutách doskočit míč pod vlastním košem a dokonce ani nezkusili soupeře v závěru faulovat. Mavericks se tak mohli radovat ze zisku premiérového titulu.

Nešťastný LeBron James opouští palubovku.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Lynne Sladky"Tohle je opravdový tým. Taková starší parta. Neběháme nejrychleji, neskáčeme nejvýše, ale všichni navzájem si kryjeme záda. Hráli jsme výborně, dělali jsme dobrá rozhodnutí. Je to fenomenální událost pro celé město," řekl kouč vítězů Rick Carlisle, který se stal jako jedenáctý muž v historii šampiónem soutěže v roli hráče i trenéra. Sezóna sice skončila, ale NBA čekají horké dny. Nejdříve 23. června se koná v New Jersey draft, ve kterém je i české želízko Jan Veselý. Týden poté vyprší stávající kolektivní smlouva mezi hráči a soutěží a v létě se očekávají dlouhá jednání, která by odvrátila hrozící stávku.

Finále play off NBA - 6. zápas:
Miami - Dallas 95:105 (konečný stav série 2:4).

Reklama

Související témata: