Hlavní obsah

VIDEO: Nemocný Dirkules byl k nezastavení a dovedl Dallas k triumfu v NBA

MIAMI

Poslední zápasy finále prožíval v horečkách, hvězdní hráči soupeře si z něj kvůli údajně předstírané nemoci dokonce utahovali, Dirk Nowitzki se ale nenechal vyvést z míry a dovedl Dallas Mavericks k historicky prvnímu titulu v basketbalové NBA. "Pořád tomu nemohu uvěřit," říkal těsně po zápase obr přezdívaný německými novináři "Dirkules" s cenou pro nejužitečnějšího hráče finále.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Basketbalisté Dallasu se radují z poháru pro vítěze NBA.

Článek

"Být součástí nejlepšího týmu na světě je něco nepopsatelného. Je úžasné vědět, že máme titul, který nám už teď nikdo nemůže vzít. Minimálně na rok jsme zkrátka ze všech nejlepší," tvrdil dojatý Nowitzki, který cítil zadostiučinění za prohrané finále právě s Miami před pěti lety.

"On je asi jeden z nejvíce jedinečných hráčů v historii této hry. Protože ještě nikdy tu nebyl chlapík vysoký přes dva metry, který by dokázal tak skloubit své dovednosti a herní vynalézavost pro jedinečné způsoby vstřelit koš. A navíc je velmi podceňována jeho defenzivní činnost," sypal slova chvály na svého svěřence kouč Dallasu Rick Carlisle.

Hrdina nejdříve odešel do kabin

Brzy třiatřicetiletý Nowitzki se v roce 2007 stal prvním Evropanem, jenž získal cenu pro nejužitečnějšího hráče NBA, ale teprve nyní se opravdu zařadil mezi největší hvězdy soutěže. Po klíčovém vítězství v šestém finále jste jej však neviděli na palubovce křepčit nadšením, těsně před vypršením hrací doby zmizel nenápadně v šatně. Únava z přecházející nemoci se na něm evidentně podepsala.

Až po chvíli se vrátil a objímal spoluhráče v mistrovské kšiltovce. A během prvního televizního interview jen těžko skrýval dojetí. "Když jste v lize už třináct let a neustále posledních deset nebo jedenáct dřete v play-off, kdy vám k úspěchu nakonec vždycky kousek chybí... Když pak uspějete, je to prostě něco speciálního," vyznal se Nowitzki.

Jen on a Jason Terry zažili před pěti lety finálovou porážku ve vlastní hale právě proti Miami a nyní zažili satisfakci. Terry nasbíral 27 bodů a byl vyhlášen nejlepším hráčem šestého zápasu. Nowitzki přiznal, že během pauzy v poslední čtvrtině zápasu mu Terry připomněl, co se stalo před pěti lety, což německého obra ještě více vyhecovalo k tomu, aby tentokrát dovedl Dallas k triumfu.

Reklama

Související témata: