Hlavní obsah

NBL bude hrát určitě 12 českých týmů, možná i dva slovenské

O počtu účastníků ligy basketbalistů v příští sezoně stále není jasno. Existují dvě varianty, mezi kterými se rozhodne příští čtvrtek. Určitě bude hrát nejvyšší domácí soutěž dvanáct českých týmů, za týden je ale mohou doplnit dva slovenské.

Článek

Na dnešním zasedání v Pardubicích zástupci klubů odhlasovali, že v NBL mohou startovat na divoké karty i dva slovenské celky. Zájem o účast mají tři kluby: Inter Bratislava, Levice a Nitra. Nyní mají týden na předložení podkladů, že splňují finanční i organizační podmínky k účasti v české soutěži.

"Hrát v české lize mohou pouze dva z těchto klubů. Pokud by podmínky splnil jenom jeden slovenský klub, tak by se nový ligový ročník hrál pouze s dvanácti českými týmy," řekl ČTK sportovní ředitel České basketbalové federace Zdeněk Ringsmuth.

Případné divoké karty budou uděleny na jednu sezonu. Slovenské celky musí složit stejné finanční částky, jako české kluby a k tomu půl milionu korun na pokrytí nákladů na rozhodčí. Případné přijetí slovenských klubů už posoudí za týden pouze sportovní ředitel Ringsmuth.

Do nového ročníku soutěže se nepřihlásili z ekonomických důvodů basketbalisté Brna a Nového Jičína. Nováčky budou vítěz druhé nejvyšší soutěže Chomutov a Ústí nad Labem, které přijalo nabídku vstoupit do NBL místo Jindřichova Hradce, s kterým Severočeši prohráli v semifinále první ligy.

Nový ročník bude rozlosován až při mistrovství Evropy hráčů do 16 let, které se uskuteční od 28. července do 7. srpna v Pardubicích a v Hradci Králové. Přesný den ještě nebyl určen.

Reklama