Hlavní obsah

Plážové volejbalistky Háječková a Klapalová jsou v semifinále MS

Český plážový volejbal se po deseti letech může dočkat druhé medaile z mistrovství světa. Na cenný kov útočí Lenka Háječková a Hana Klapalová, které postoupily v Římě už do semifinále.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Plážový volejbal - ilustrační foto.

Článek

Úřadující české mistryně dnes nejprve v druhém kole play off porazily osmnácté nasazené Australanky Louisu Bawdenovou a Beccharou Palmerovou 16:21, 21:9 a v tie-breaku 15:13. Poté zvládly ve dvou setech čtvrtfinále s německou dvojicí Jana Köhlerová, Julia Sudeová, která předtím vyřadila turnajové čtyřky Sanne Keizerovou a Marleen van Lerselovou z Nizozemska. Český pár nasazený jako číslo 22 zvítězil 21:14 a 21:18 za 34 minut.

V sobotním semifinále narazí Háječková s Klapalovou nejspíš na hlavní favoritky šampionátu Brazilky Larissu a Julianu, které hrají své čtvrtfinále dnes od 21:00 s dvanáctými nasazenými Američankami Lauren Fendrickovou a Brooke Hansonovou.

Kdyby se českým hráčkám povedlo dosáhnout na medaili, navázaly by na bronz Soni Novákové a Evy Celbové z Klagenfurtu 2001.

Už z postupu do čtvrtfinále měly dnes volejbalistky velkou radost. "Je to super pocit," uvedl Klapalová pro Českou televizi. "Los byl pro nás příjemný, mohly jsme narazit na horší soupeřky, ale vždy je to zrádné a musely jsme hrát výborně. Po prvním prohraném setu jsme druhý získaly v koncovce a v tie-breaku jsme měly silnější nervy," řekla k zápasu s Australankami.

Česká dvojice prokázala v koncovce tie-breaku pevnější nervy. Ač Bawdenová s Palmerovou výborně smečují, tak se v závěrečných výměnách rozhodly neblokovat. "Byla to zvláštní taktika, ale vyplatilo se nám to. Australanky byly přehecované, dvakrát to vyhodily do autu a něco jsme čaply," řekla osmadvacetiletá Klapalová.

V prvním kole play off skončil turnaj pro Petra Beneše s Přemyslem Kubalou. Jediní čeští zástupci v mužském pavouku nestačili na osmé nasazené Bruna Oscara Schmidta a Benjamina Insfrana z Brazílie a poprvé na turnaji prohráli.

"Je to obrovské zklamání. Hráli jsme druhý turnaj po sobě dobře, ale podruhé jsme prohráli zápas, který rozhoduje o tom, jestli je úspěšný, nebo neúspěšný. Je to jako na mistrovství světa v hokeji čtvrtfinále," řekl Beneš a smutně dodal: "Teď mám chuť skončit s volejbalem, ale vím, že se vyspím a sportovní život půjde dál."

Beneš s Kubalou získali první set a i druhý začali lépe. Brazilci si ve druhé sadě vzali oddechový čas na ošetření a zápas byl na deset minut přerušen. "Asi to od nich bylo i taktické a vyšlo jim to, protože se jim podařilo zápas otočit," řekl Beneš. Rozhodující tie-break Češi prohráli ve velkém vedru 9:15. "Asi nám trošku došly síly a udělali jsme v něm víc chyb než Brazilci," řekl český reprezentant.

V osmifinále vypadl nejlepší pár poslední doby Američané Todd Rogers a Phil Dalhausser, kteří minulý týden nedohrál turnaj Světového okruhu v Pekingu, protože si Dalhausser poranil kotník. Olympijské šampiony a bývalé mistry světa vyřadili obhájci titulu Němci Julius Brink a Jonas Reckermann po velkém boji 18:16 v tie-breaku.

Mistrovství světa v plážovém volejbalu v Římě:
Muži - 1. kolo play-off:
Bruno, Benjamin (8-Braz.) - Beneš, Kubala (11-ČR) 2:1 (-19, 17, 9).
Ženy - 2. kolo play off:
Klapalová, Háječková (22-ČR) - Bawdenová, Palmerová (18-Austr.) 2:1 (-16, 19, 13).
Ženy - čtvrtfinále:
Klapalová, Háječková - Köhlerová, Sudeová (24-Něm.) 2:0 (14, 18).

Reklama

Související témata: