Hlavní obsah

Beachvolejbalistky Klapalová, Háječková budou hrát na MS o bronz

ŘÍM

Plážové volejbalistky Lenka Háječková a Hana Klapalová nedotáhly svou senzační jízdu mistrovstvím světa v Římě až do boje o titul. Světovým jedničkám Larisse a Julianě z Brazílie podlehly v semifinále 14:21, 13:21 a v neděli budou hrát o bronzové medaile s osmými nasazenými Číňankami Čchen Süe a Si Čang.

Foto: Galbiati-Zani, Reuters

Brazilské plážové volejbalistky Juliana Silva (vlevo) a Larissa Franca oslavují postup do finále MS v Římě přes český pár Lenka Háječková a Hana Klapalová.

Článek

Larissa s Julianou mají jistou medaili už na čtvrtém světovém šampionátu za sebou. O svůj první titul budou usilovat v utkání proti trojnásobným šampionkám Misty Mayové-Treanorové s Kerri Walshovou.

Český beachvolejbal se může dočkat cenného kovu z MS po deseti letech. Pokud by Klapalová s Háječkovou v neděli zvítězily, vyrovnaly by dosud jediný český medailový úspěch Soni Novákové s Evou Ryšavou, které byly v rakouském Klagenfurtu v roce 2001 bronzové. Larissa s Julianou nebyly od roku 2005 horší než třetí, na triumf však ani jednou nedosáhly.

"Jsme hodně zklamané, zápas se nám nepodařil. Už jsme s nimi hrály mnohem vyrovnanější zápasy, ale dneska nám to nešlo," řekla ČTK Háječková. Spolu s Klapalovou využily na MS příznivého losu a po třech výhrách v play off se ocitly mezi světovou špičkou. "Ale teď jsme si to trochu pokazily. Vypadá to, že jsme měly lehký los, vyhrály dva zápasy a teď dostaneme dvě 'klády' a pojedeme domů," líčila frustrovaně. Náladu jí však spraví tříapůlletá dcera Laura, která s ní prožívá celý šampionát. "Díky ní nás turnaj nestresuje a užíváme si to tady," řekla Háječková.

Úřadujícím českým mistryním nevyšel hned úvod semifinále s hlavními favoritkami. Po nevynucených chybách rychle prohrávaly 0:3 a jejich bodová ztráta pak už jen narůstala. Brazilky útočily tvrdě a do odkrytého prostoru na římském kurtu, Češky zase bodovaly hlavně zkrácenými údery. Po esu Juliany na 12:7 pro Brazilky si vzaly oddechový čas, ale rozjeté soupeřky se nenechaly vyvézt z tempa.

"Servisem jsme je nezatlačily, když jsme si nepřihrály dobře, tak jsme si to nespravily, a když už jsme si přihrály, pak si blbě nahrály. Tak se proti nim hrát nedá," zlobila se Háječková.

Občas se jim lepila nervozita na ruce a nedařilo se splnit to, s čím do zápasu šly - hrát bez chyb. Po špatném útoku jim utekla střední pasáž druhé sady a brazilské volejbalistky už jim nedaly nejmenší šanci na další senzační výsledek. Bodovou šňůru Larissa s Julianou prodloužily až na 16:9 a postoupily do finále, v němž se poprvé pokusí usednout na světový trůn.

Společně s nejhůře 4. místem mají české hráčky jistou společnou prémii 28.000 dolarů, s nedělní výhrou by jim životní úspěch vynesl i 35.000 dolarů. Háječková čeká další těžký zápas. "Proti Číňankám strašně nerada hraju. Mají hrozně těžký servis," uvedla.

MS v plážovém volejbalu v Římě
Muži - semifinále:
Marcelo Araujo, Ricardo (3-Braz.) - Plavins, Smedins (15-Lot.) 2:0 (20, 16).
Ženy - semifinále:
Larissa, Juliana (1-Braz.) - Klapalová, Háječková (22-ČR) 2:0 (14, 13), Mayová-Treanorová, Walshová (5-USA) - Čchen Süe, Si Čang (8-Čína) 2:1 (17, -15, 10).

Reklama

Související témata: