Hlavní obsah

Dva vrahové rumunského házenkáře dostali doživotí, třetí 20 let

BUDAPEŠŤ

Soud v maďarském Veszprému ve čtvrtek poslal dva muže usvědčené z vraždy rumunského házenkáře Mariana Cozmy do vězení na doživotí a třetího na 20 let. Oznámila to agentura MTI. Cozma, který hrál za místní klub MKS Veszprém, byl ubodán skupinou násilníků 8. února 2009 před barem, kde slavili narození spoluhráčova dítěte. Další hráči týmu utrpěli vážná zranění.

Článek

Hráči byli před místní diskotékou napadeni asi třicítkou násilníků. Cozma podlehl bodným ranám do srdce, jeho dva spoluhráči skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Třiadvacetiletému chorvatskému brankáři Ivanu Pešičovi museli lékaři odoperovat poškozenou ledvinu, Srba Žarka Šešuma ukopali násilníci do bezvědomí a musel se podrobit operaci proražené lebky.

Původně policie zadržela 27 mužů, kteří patřili ke skupině násilníků, jež hráče napadla. Podle místních médií šlo o příslušníky romského klanu podezíraného z krádeží kovu ve velkém. Záznamy bezpečnostních kamer ale prokázaly, že hlavními pachateli byli jen tři muži, kteří byli nakonec obžalováni z vraždy a způsobení vážné tělesné újmy. Jednatřicetiletý Sándor Raffael, který údajně bodl Cozmu nožem do srdce, a osmadvacetiletý Győző Németh dostali exemplární trest doživotí, Iván Sztojka s určitými polehčujícími okolnostmi 20 let. Raffael a Németh byli zadrženi na dálnici v Rakousku, když se snažili dostat do Itálie, kde působili jako pasáci skupiny prostitutek.

Případ využila maďarská ultranacionalistická pravice k vystupňování útoků na Romy jako živly nebezpečné pro ostatní občany. Protiromská hysterie dosáhla takového rozsahu, že i tehdejší premiér Ferenc Gyurcsányi musel kritizovat média, že jde o kriminální čin a nikoli národnost pachatelů. Sám Marianův otec Petre Cozma prohlásil, že ze smrti jeho syna přece nelze vinit všechny Romy.

Klub MKS Veszprém po incidentu na Cozmovu počest vyřadil dres s jeho číslem, stejně jako rumunská házenkářská reprezentace. Pohřbu Cozmy v Bukurešti se zúčastnily stovky lidí. Po populárním hráči byla údajně pojmenována i házenkářská hala v Bukurešti.

Reklama