Hlavní obsah

Ligu basketbalistů budou hrát i slovenské kluby Levice a Inter

Příští ročník basketbalové ligy mužů bude hrát čtrnáct týmů, vedle dvanácti českých byly dnes do nejvyšší domácí soutěže přijaty i slovenské celky Astrum Levice a Inter Bratislava. Zájem měla i Nitra, která těsně prohrála v telefonickém hlasování českých klubů.

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Oba slovenské celky byly do NBL přijaty na divokou kartu na jeden rok. Vedení svazu už před sezonou avizovalo rozšíření dosavadního počtu účastníků na 14, pro slovenské kluby se otevřela možnost poté, co se z ekonomických důvodů nepřihlásily týmy Brna a Nového Jičína.

"Podmínky k přijetí splnily všechny tři slovenské kluby. Levice vyhrály v hlasování jednoznačně, o přijetí Interu rozhodlo sedm hlasů z dvanácti," řekl ČTK sportovní ředitel České basketbalové federace Zdeněk Ringsmuth.

Slovenské kluby dostaly od své federace souhlas, že mohou vedle české první ligy startovat i v domácí soutěži. Inter tuto možnost nevyužije, mistrovské Levice, které vede český trenér František Rón, naopak obsadí obě soutěže. "Se základním týmem budeme hrát českou ligu. Máme v kádru dost mladých hráčů, proto s kombinovaným celkem budeme startovat i ve slovenské soutěži," vysvětlil bývalý reprezentační kouč Rón.

Základní část první ligy začne 28. září a bude mít 26 kol. Po nich šest týmů postoupí do skupiny A1, zbylých osm bude hrát ve skupině A2. "Zachováme i předkolo play off, ještě dolaďujeme závěrečné zápasy posledních čtyř týmů ve skupině A2. Tento model je pouze na příští sezonu. Po ní se teprve rozhodne, jak bude vypadat basketbalová liga v další budoucnosti," dodal Ringsmuth.

Nový ročník bude rozlosován až při mistrovství Evropy hráčů do 16 let, které se uskuteční od 28. července do 7. srpna v Pardubicích a v Hradci Králové.

Reklama