Hlavní obsah

Cesta basketbalistek k medaili a na olympiádu vede přes Chorvatsko

LODŽ

V Bydhošti vyhrály české basketbalistky pět zápasů ze šesti, jenže teď se na ME přestěhovaly do 243 km vzdálené do Lodže – a tam už půjde do tuhého. Ve středu večer ve čtvrtfinále proti Chorvatsku je ve hře nejen postup do bojů o medaile, ale i účast minimálně v olympijské kvalifikaci.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Česká basketbalistky si mohou zajistit olympiádu.

Článek

„Dosavadní bilance je skvělá, z obou skupin šly holky z prvního místa. Jenže až teď přichází utkání, jehož výsledek určí, zda to pro nás bude dobrý turnaj. Důležitou roli sehraje psychika, proto se snažím držet tým v pohodě. Naše hra je místy rozháraná, o to důležitější bude udržet koncentraci,“ přemítá trenér Lubor Blažek.

Chorvatsko hodně překvapilo, když v posledních dvou zápasech porazilo domácí Polky i favorizované Španělky a na úkor obou proniklo mezi elitní osmičku. „Nechci mluvit o tom, že do čtvrtfinále jdeme v nějaké roli favorita, a nebylo by dobře, kdybychom si až moc věřili. Musíme vyrukovat sebevědomě, odhodlaně, ale i s pokorou k soupeři. Nesprávné naladění se nám už vymstilo proti Ruskám, snad to bylo dostatečné poučení,“ doufá kouč.

Český tým má s Chorvatkami čerstvou zkušenost, v generálce na šampionát jim v Klatovech podlehl. „Pod dojmem toho duelu nesmíme slevit z pečlivé obrany,“ míní Blažek.

„Chorvatky dokážou být nevyzpytatelné. Když se jim daří, umějí se zbláznit, najíždět a střílet odkudkoli. Musíme je udržet na nízkém skóre. Pustit se do střelecké honičky by mohla být cesta do pekel,“ píše na facebooku kapitánka Veronika Bortelová.

Jak hrají basketbalistky na ME v Lodži
Středa 29. června – čtvrtfinále, 18.00 h: Lotyšsko–Rusko (ČT 4), 20.30 h: Česko–Chorvatsko (ČT 4)
Čtvrtek 30. června – čtvrtfinále, 18.00 h: Černá Hora–Turecko (ČT 4), 20.30 h: Francie–Litva (ČT 4 ze záznamu od 22.10). O 5.–8. místo, 15.30 h: poražené ze středečních čtvrtfinále.
Pátek 1. července – semifinále, 18.00 h: vítězky středečních čtvrtfinále (ČT 4), 20.30 h: vítězky čtvrtečních čtvrtfinále (ČT 4). O 5.–8. místo, 15.30 h: poražené ze čtvrtečních čtvrtfinále.
Sobota 2. července – o 5. místo: 20.30 h, o 7. místo: 18.00 h.
Neděle 3. července – finále: 20.30 h (ČT 4), o 3. místo: 18.00 h.
Na OH v Londýně postoupí zlatý tým, 2. až 5. místo zaručuje interkontinentální olympijskou kvalifikaci.

Reklama