Hlavní obsah

Semifinále ME basketbalistek si zahrají Francie a překvapivě i Turecko

Po České republice a Rusku prošly do semifinále mistrovství Evropy basketbalistek také Francie a překvapivě Turecko. Zatímco obhájkyně titulu Francouzky si v dnešním čtvrtfinále poradily s Litvou 66:58, Turkyně udolaly dosud suverénní Černou Horu 56:44 a poprvé v historii si zahrají o medaile.

Článek

Od úvodních minut byl zápas Turecka s Černou Horou přetahovanou o každý bod a tvrdou bitvou pod oběma koši. Černohorky měly sice od začátku lehce navrch, ale nikdy neodskočily na více než šest bodů. I proto, že Turecko držela ve hře Vanderliová, která zaznamenala 11 z 24 bodů Turecka v první půli.

Turkyně se však postupně zvedaly, když se k Vanderliové přidaly bodově i další hráčky. Ve 25. minutě šlo Turecko poprvé do vedení, které už nepustilo. Pomohlo mu i to, že Černohorky čtyři a půl minuty nedaly ani koš. Třetí čtvrtinu tak prohrály 6:17, což rozhodlo celé utkání.

V závěrečné desetiminutovce už Turkyně jen držely svůj náskok a nedaly soupeřkám šanci vrátit se do utkání. Turecko zaznamenalo dosud nejlepší výsledek - jeho maximem zatím bylo osmé místo z ME 2005.

"Dlouho jsme se držely v kontaktu a cítily jsme šanci. Do druhé půle jsme udělaly pár změn, vrhly se na ně a dokázaly jsme to. Je to velký úspěch, protože Černá Hora se tu svými výkony velmi výrazně zapsala do basketbalové mapy," uvedla po utkání turecká pivotka Nevin Nevlinová.

Také druhé dnešní čtvrtfinále slibovalo překvapení. Litevky vstoupily do utkání velmi dobře a po celý první poločas si zásluhou kolektivního výkonu udržovaly mírný náskok. Ve třetí části však Francouzky přidaly, začaly využívat své převahy pod košem, kde se prosazovala především Yacoubouová, a navíc je výborně dirigovala aktivní rozehrávačka Dumercová.

Výsledkem bylo, že Litevky třetí čtvrtinu prohrály 8:20 a nabranou ztrátu už dotahovaly marně. I proto, že se dostaly do problémů s fauly. Francie výhru nepustila, i když se do statistik zapsalo jen pět jejích střelkyň. Všechny se však dostaly přes třináct bodů.

Dnes se hrálo i první utkání, které má rozhodovat o pořadí na 8. až 5. místě. Chorvatsko, které ve čtvrtfinále prohrálo s českou reprezentací, v něm porazilo Lotyšky 84:75 a zahraje si o konečné páté místo znamenající účast v kvalifikaci o olympijské hry. Na Lotyšsko čeká jen boj o sedmou příčku.

Reklama