Hlavní obsah

Basketbalista Veselý věří, že výluka v NBA rychle skončí

Český basketbalista Jan Veselý, kterého před týdnem draftoval klub zámořské NBA z Washingtonu, věří, že výluka v této soutěži nebude trvat dlouho. Zatím netuší, co by dělal, kdyby liga nezačala. Řekl to v pátek na tiskové konferenci v Ostravě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Basketbalista Jan Veselý

Článek

"Věděli jsme, že ta výluka začne, takže mě to nepřekvapuje. Nikdo ale vlastně neví, jak dlouho ta výluka bude trvat, akorát to nás děsí," uvedl Veselý.

Výluka v NBA, první po 13 letech, začala o půlnoci, její začátek oficiálně oznámila hráčská asociace ve čtvrtek. S vedením soutěže se nedohodla na nové kolektivní smlouvě. Start příští sezóny je tak ohrožen.

Veselý zatím neví, co by dělal, kdyby liga nezačala. "Je to v jednání, uvidíme s agenty, jak se to všechno bude vyvíjet. V následujících dnech to budeme řešit," poznamenal Veselý.

Očekává ale, že všechno dopadne dobře a výluka brzy skončí. "Myslím, že se to rychle ukončí a že to bude v pohodě. Doufám, že to skončí do konce roku," řekl basketbalista.

Nejvýše draftovaný Čech v NBA

Veselý byl draftován do NBA jako třetí Čech v historii. Jako šestého v pořadí si ho vybral klub z hlavního města USA Washington Wizards. Veselý se stal nejvýše draftovaným Čechem, když překonal šestnáctou pozici Jiřího Welsche z roku 2002.

"Je jako typ zajímavý nejen pro Evropu, ale pro celý svět. On je atletický hráč, je vysoký, pohyblivý. Vždycky jsem tvrdil, že je trošku dělaný pro ten americký styl," prohlásil Dušan Hrdlička, který Veselého trénoval v ostravském mládežnickém týmu.

Veselý se nyní chystá do Bělehradu na svatbu bývalému spoluhráči, teprve mu vymýšlí dárek. "Až se vrátím, budu chodit po návštěvách. Taky bych chtěl k moři," řekl basketbalista. Dodal, že kdyby výluka v NBA nebyla, už by musel trénovat v Americe.

Veselý se stal v USA populární i díky dlouhému polibku, kterým ho při draftu v hledišti po vyslovení jeho jména obdařila přítelkyně Eva. Tleskala jim za to celá hala a deník Washington Post pak video se záznamem polibku zveřejnil na internetu.

"Američani to hrozně nafukují. Kdyby se to stalo v Česku nebo někde v Evropě, tak to nikdo neřeší. Jako hvězda se kvůli tomu necítím," podotkl dnes basketbalista.

Veselý je rodákem z Příbora na Novojičínsku. Začínal v mládežnických klubech Příboru a BK Snakes Ostrava, pak odešel do zahraničí a dosud zářil v dresu Partizanu Bělehrad.

Reklama