Hlavní obsah

Basketbalistky přiznaly, že hra Rusek je zcela odzbrojila

LODŽ

Obdivuhodný výkon ruského týmu. Tak hodnotily české basketbalistky semifinálovou porážku na mistrovství Evropy s Ruskem 53:85. Samy nechápaly, jak přesně Rusky hrály, střílely a bránily. Nyní však chtějí Češky na porážku co nejrychleji zapomenout a zkoncentrovat síly na boj o bronzové medaile.

Foto: Sport.cz

Basketbalistky zleva Kateřina Bartoňová, Petra Kulichová a Kateřina Elhotová a při focení nových dresů pro evropský šampionát

Článek

Češky prohrály s Ruskem už v osmifinálové skupině, když protivníka nechaly rychle odskočit a pak marně dotahovaly. "Nechápu to. Pořád jsme si říkaly, že do toho nesmíme nastoupit tak vlažně jako ve skupině, ale ono to bylo úplně stejné. Znovu rozhodl už začátek, kdy jsme je nechaly střílet a ony se chytly zdálky. Zkoušely jsme na ně všechno možné, ale ony zkrátka byly neomylné," uvedla po utkání pivotka Petra Kulichová, která byla s deseti body nejlepší českou střelkyní spolu s podkošovou kolegyní Ilonou Burgrovou.

Ta také nechápavě kroutila hlavou nad ruskou produktivitou v útoku. "Dneska to prostě nešlo. Ruský tým přišel a dal, co vystřelil. Proti tomu je těžké hrát," řekla Burgrová. Podobného názoru byl i trenér Lubor Blažek. "Jejich procento střelby bylo obdivuhodné a na to se těžko odpovídá," přiznal. "Úplně nás tím odzbrojily," dodala Kateřina Elhotová.

Ta byla dosud třetí nejlepší střelkyní ze všech hráček na šampionátu, dnes však zaznamenala jen pět bodů, když ze hry trefila jen jednu z deseti střel. "Neměla jsem žádnou otevřenou pozici, což je důkaz dobré obrany. A jejich obrana byla výborná, nedokázala jsem se vůbec prosadit," řekla křídelní hráčka USK Praha.

Útok stejně dobrý jako obranu

"Obranu měly stejně dobrou jako útok. Měly nás tak přečtené, že jsme nemohly hrát naše akce. Věděly, kam se hneme. Evža (Eva Vítečková) neměla ani šanci vystřelit," vyzdvihla skauting soupeře Kulichová.

Právě ruská obrana byla důvodem, proč se Češky nutily do individuálních nájezdů. "Skvěle přebíraly clony, takže jsme neměly volnou hráčku. Musely jsme tak hrát individuálně, a to není náš styl. Doufejme, že v utkání o třetí místo předvedeme jiný výkon a náš kolektivní basketbal," konstatovala Burgrová.

Nyní prý bude nejdůležitější zapomenout na dnešní debakl a vydat se ze všech sil do boje o bronz. "Bude těžké to hodit za hlavu a zkoncentrovat se, ale budeme hrát o třetí místo, což je také super. Byl by to skvělý výsledek, kdybychom to dokázaly," řekla Kulichová. "Teď se musíme soustředit ze všeho nejvíce, protože další zápas už nebude. Teď do toho musíme dát zbytky sil a energie a využít tu šanci," dodala Burgrová.

Zároveň však přiznala, že neúčast ve finále bolí, přestože před turnajem Češky o boji o zlato ani neuvažovaly. "Utkání o třetí místo by bral před šampionátem asi každý v našem týmu, ale teď bezprostředně po utkání je v nás velké zklamání. Nedostat se do finále vždycky bolí," řekla Burgrová. "Nebýt ve finále je velké zklamání. Jsem z toho smutná," dodala Elhotová.

Reklama

Související témata: